Av.Cenap GÜVEN

Av.Cenap GÜVEN

cenapguven41@gmail.com

Turizm Yazıları Üzerine Notlar-1

04 Eylül 2015 - 09:54

Emine Ataman Koç'un 'Turizm Yazıları'nı zevkle, ilgiyle, çok şey öğrenerek okudum. Bu yazılar bana bir kez daha hangi konuda olursa olsun uzmanlığın ne denli önemli olduğunu gösterdi, hatırlattı. Dileğim bu yazılarda belirtilen hususların, önerilerin kâğıt üzerinde kalmaması, uygulanması ve böylece her bakımdan yurdumuzun en yaşanılır, en güzel yerlerinden olan Gördes'imizin daha da güzelleşmesi ve insanların, halkımızın huzur içinde daha daha mutlu olmalarıdır.
Bu yazıma başlarken 'Turizm Yazıları'nın tamamını, 10 yazıyı bir kez daha okudum, notlar aldım. Emine Hanım, hemen her şeyi ayrıntılarıyla, en ince detaylarına kadar yazmış. Benim bu yazılanların dışında söyleyeceğim fazla bir şey yok. Yalnızca yazılanlardan esinlenerek bazı hususları vurgulamak istiyorum. Ancak buna geçmeden önce yine konumuzla ilgili bir hususu belirteyim:
Yer kayması (heyelan) yüzünden 1950'li yıllarda Gördes yeni yerleşim yerine taşındığında henüz 10 yaşlarındaydım ve birçok şeyin farkında değildim. Sonradan, Eski Gördes'in mevcut durumuyla korunmamış olmasından büyük acı duydum. Şimdi bir düşünün; yolları, sokakları, çeşmeleri, camileri, dükkânları, binalarıyla aynen korunmuş bir kent turizm yönünden her bakımdan büyük ilgi çekerdi. Bunun çok güç, çok masraflı bir proje olduğunu biliyorum. Ancak bu olanaksız olsaydı bile hiç olmazsa yine belirtilen şekilde aynen korunmuş bir cadde, bir sokak, bir bölge dahi her bakımdan çok ilgi çekerdi. Ne yazık ki bugün elimizde bir tek tarihi Pazar Camisi kaldı. Şimdi belki İsmail Bey'in evi restore edilebilir mi? Çarşıbaşı Çeşmesi bugün hala duruyor. O bölge restore edilip eski durumuna getirilebilir mi ?..
Bugüne ve 'Turizm Yazıları'na gelirsek:  Yazılarda çok güzel anlatılıp belirtilmiş: Garajın ve şehrin belli noktalarının ışıklandırılması, garaja ve belirli yerlere ışıklı panolar konulması, Belediye tarafından garajın içinde hediyelik eşya ve yiyecek satan dükkânların açılması'
Denizimiz, demiryolumuz yok. Gördes'in komşu il ve ilçelerle bağlantısı yalnızca kara yoluyla olduğundan, otobüs garajı daha bir önem kazanıyor. Esasen dışarıdan gelenler, turistler ve halkımız için de otobüs garajı çok önemlidir. Gördes'e gelen bir yabancının, bir turistin şehrimiz hakkındaki ilk yargısı, ilk notu garajın durumuna göre olacaktır. İlk izlenim çok önemlidir ve bu nedenle garajın mutlaka çok güzel, çok temiz, bol ışıklı, çarpıcı, bilgilendirici olması gerekmektedir. Ancak ve ne yazık ki garajlar yurdumuzun birçok yerinde ışıksız, bakımsız, tuvaletleri pis, kirli, özetle çok kötüdür. Yeni açılan garajlarda, bu konulara gereken özen ve önemin gösterildiğini söyleyelim. Örnek: Manisa Garajı'
Gördes garajı da üzülerek söylüyorum, yetersiz ve kötüdür. Öncelikle, şimdiki tuvalet kaldırılarak temiz, güzel, geniş bir tuvalet yapılmalıdır. Ve yine ilk olarak garajın girişi, içi dışı çok iyi ışıklandırılmalıdır. Bunun yanında, garajda en azından 4 tane, gerekirse daha fazla ışıklı pano olmalıdır. Bu panolar: a) Gördes'in köyleriyle birlikte haritası; b) Gördes Merkezin haritası; c) Gördes'in kısa tarihine ilişkin pano; d) Gördes'in lokantaları, yemekleri, otelleri, öğrenci yurtları vs. önemli yerlerine ilişkin pano.
Garaj bu şekilde düzene girdikten sonra ve bununla birlikte şehir içi ulaşım en iyi şekilde sağlanmalıdır. Öyle ki gece-gündüz şehrimize gelen bir yabancı günün her saatinde nereye, nasıl gideceğini bilip bunu en kolay, en sağlıklı biçimde gerçekleştirebilmelidir. 
Garajdaki bu iyileştirme, ışıklandırma, panolar, tuvaletin yenilenmesi işleri çok da zor şeyler değildir. Bu işlerin Belediye tarafından yapılması gerektiği açıktır. Belki Turizm Bakanlığının ya da başka bir kurum ya da kurumların katkısı da sağlanabilir.
'Turizm Yazıları'nda öngörülen 'Gördes Açık Hava Barış Müzesi', 'Kahvaltı Sokağı', 'Gördes Belediyesi El Sanatları Satış Merkezi', Gördes Belediyesi Kültür Sokağı ve Sanat Parkı' 'Gördes Meydanı' projeleri ancak garajın yenilenmesi ve şehir içi ulaşımın sağlanması ile gerçekleştirebilir, ancak böylece bir anlam ve değer kazanır diye düşünüyorum.
Gördes halkına, Manisa Büyük Şehir Belediye Başkanlığına, Gördes Belediye Başkanlığına ve ilgililere saygıyla arz olunur. 

Bu yazı 1584 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum