Av.Cenap GÜVEN

Av.Cenap GÜVEN

cenapguven41@gmail.com

Avukatlık ve Adliye Anıları-17

25 Mart 2016 - 12:41

Yıldız Sineması Davaları-I
Yıldız Sineması: Unutamadığım davalar arasında Yıldız Sineması'nın davaları sanıyorum en başta gelen davalardır. 'Davaları' diyorum, çünkü Yıldız Sineması tek davada, üçte beş davada kalmadı. Dosyaları üst üste koyduğunuzda nerdeyse boyuma yaklaşan 30-40 dava. Bu nedenlerle sizlere bu davaları anlatmadan önce Yıldız Sinemasını anlatmam gerekiyor:
         Yeni Gördes'te ilk sinemayı Tütüncüler Sokak'taki tütün deposundan bozma bir salonda Babam Sıtkı Güven işletmişti. Babam daha sonra, şimdiki Milli Eğitim Müdürlüğünün olduğu yerde yaklaşık 15 yıl 'Yıldız Sineması'nı işletti. Sinema önceki sinemalarla kıyaslanmayacak derecede iyi düzenlenmiş, lüks bir sinemaydı. 6 locası vardı. Dönemin en yeni yerli, yabancı filmleri, büyük şehirlerdeki sinemalarda oynayan filmlerle aynı anda gösterilirdi. 
         Yıldız Sineması'na, sinema filmleri dışında İzmir'den, başka kentlerden çeşitli tiyatro toplulukları gelirdi. Ünlü şarkıcılar, sanatçılar gelirdi. ‘Hamlet'in yerli uyarlaması ‘Arap'ın İntikamı'nı burada izlemiştik. Yıldız Sineması aynı zamanda birçok toplantının, kongrenin yapıldığı yerdi. Siyasal partiler de genel kurul toplantılarını burada yaparlardı. Düğün salonu olarak kullanılırdı. Sanıyorum 70'li yıllarda, Belediye tarafından, Yıldız Sineması'na rakip olarak şimdiki Kültür Merkezi'nin olduğu yerde Şehir Sineması açıldı. Belediye sinemayı işletemeyince kardeşim Celal Güven devraldı Ancak iki sinema Gördes için fazlaydı. Aynı yıllarda televizyon yayınları da başlamış, sinema seyircisi azalmıştı. Sonunda her iki sinema da kapandı.                   
            Gördes'in Sosyal ve Kültürel Yaşamındaki Önemi: Yıldız Sineması'nın Gördes'in tarihinde, sosyal ve kültürel yaşamında çok önemli, özel bir yeri vardır. Küçük çocuklar sinemayla ilk orada tanıştılar. Gençler yerli yabancı ünlü yıldızları orada görüp sevdiler. İnsanlar, televizyonun ve başka bir eğlencenin olmadığı bir dönemde orada eğlendiler, orada huzur buldular, birbirleriyle orada iletişim kurdular. Çocuklar, gençler, kadın erkek herkes dünyayı, başka ülkeleri, başka yerleri bir parça da oradan öğrendi, oradan tanıdı. Giderek her şey unutuluyor, yok olup gidiyor. Her şeyi hızla tüketiyoruz. İşte Yıldız Sineması da unutuldu. Bu satırları, Yıldız Sineması'nın hiç unutulmaması, Yıldız Sineması'nın gelecek kuşaklarca da bilinmesi, tanınması için yazıyorum. 
            Cennet Sineması: Yıllar sonra, İtalyan yönetmen Guiseppe Tornatore'nin 1988 yapımı ve 1989 Avrupa Film Ödülleri Yarışması'nda Jüri Büyük Ödülü'nü alan 'Cennet Sineması'nı (Cinema Paradiso) baştan sona, Gördes'in Yıldız Sineması'nı anımsayarak, duygulanarak ve o günleri yaşayarak izledim.
         'Cennet Sineması' İtalya'nın küçük bir kasabasının tek sineması' Ünlü bir film yönetmeni, 30 yıl aradan sonra çocukluğunun geçtiği o küçük kasabaya döner. Çocukluk yıllarına, Cennet Sineması'nda makinist Alfredo'ya çıraklık yaptığı günlere uzanır. O Cennet Sineması ki kasabalının buluşma yeridir; gençlerin birbirleriyle bakıştıkları, ilk aşklarını yaşadıkları yerdir; küçük bir kasabanın dünyaya açıldığı yerdir; öyle ki kasabanın her şeyidir' 
         Ünlü yönetmen o günleri yeniden yaşar. Makinist Alfredo'nun, sinemanın tıklım tıklım dolu olup bir o kadar insanın da içeriye giremediği bir sinema gecesinde, filmi aynı anda dışarıdaki bir duvara da yansıtarak ve dışarıya bir hoparlör uzatarak bütün kasaba halkına izlettiğini anımsar'
            Yıldız Sineması Halkın Sinemasıydı: Cennet Sineması'nın filmi yapıldı. Gördes'in Yıldız Sineması'nın filmini kim yapacak, romanını kim yazacak? Yıldız Sineması'nın Cennet Sineması'ndan çok daha köklü bir geçmişi, çok daha renkli bir tarihi var. Cennet Sineması'nın yaşadıklarını yaşamakla birlikte, Yıldız Sineması, fazladan o dönemdeki çok acımasız siyasal çekişmeler içinde var oldu ve 20 yıla yakın yaşamının yarı süresini dönemin Gördes Belediyesi'nin acımasız siyasal baskılarına göğüs gererek, bunlarla mücadele ederek yiğitçe sürdürdü. Sinema Belediye tarafından defalarca kapatıldı, mühürlendi; defalarca bilet ücretleri indirildi, rüsumlar arttırıldı. Dernek yöneticilerine baskı yapılarak sinemanın kapatılması için sürekli tahliye davaları açtırıldı. Asliye Hukuk, Sulh Hukuk; Asliye Ceza, Sulh Ceza; Yargıtay, Danıştay, hemen bütün mahkemelerde tazminat, tahliye, itiraz, iptal, mühür fekki, yazılı emir, fiyat indirimi, rüsum artırımı, karar düzeltme, iade-i muhakeme vb. onlarca dava görüldü ve Yıldız Sineması bütün bu davalardan yüzünün akıyla çıktı. Yiğit bir sinemaydı Yıldız Sineması ve halkın sinemasıydı.

Bu yazı 1661 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum