Yaşar ATLI

Yaşar ATLI


Hepimiz Deliyiz

28 Kasım 2016 - 00:08

Lisedeyken bir hocamızın şöyle bir deli tasnifi vardı. Deli, zır deli, zırzır deli, zır zop deli bir de hınzır deli. Hınzır deli dediğiyle de kendini deliliğe vuranları kastediyordu. Toplumda tasniflere sığmayacak kadar envai çeşit deli var.
İnanıyorum ki herkesin kendine göre sevdiği bir deli veya deli tipi vardır. Benim delilerim sempatik delilerdir. Hiçbir şey umurlarında değildir. Özgürdürler, kim ne der kaygısını aşmışlardır. Bir tarafları hep çocukçadır, çocuk kalmıştır. Kimseye ve hiçbir şeye zarar vermezler. Tam aksine neşe kaynağıdır benim delilerim. İkiyüzlü değildir onlar, yapmacık değildir; doğaldır onlar, masumdur.
Bir de akıllı deliler vardır. Gönüllü deliler. Deliliği, bile isteyerek tercih edenler. Akıldan istifa edenler. Kısaca onlara şu sıfat biçilmiş kaftan diye düşünüyorum; deli yürek. Onların felsefesi aşağı yukarı şudur: akıllı olup dünyanın kahrını çekeceğime deli olurum dünya benim kahrımı çeksin. Hınzır delileri de herhalde bu akıllı delilerin bir ünitesi olarak sayabiliriz. Bu sınıf delilik bir protestodur aslında, hoşnut olmadığı ve baş edemediği durumlara karşı geliştirilmiş bir savunma mekanizması. Bana kalırsa bu tip bir delilik şayet kantarın topuzu kaçmazsa faydalıdır. Aşağıda aklın efendilerinden deliliğin faziletine dair okuyacağınız inciler herhalde bu iddiamı yeterince destekleyecektir. Ama yine de ne kadar deli olursak olalım hiçbir zaman yeterince deliremeyeceğiz. Üzgünüm.
'Tüm akıl hastalıklarının temelinde, meşru acıları yaşamayı reddetmek yatar.' –Carl Jung
'Deli olmanın, delinin kendisinden başka kimsenin bilemeyeceği bir zevki var.' –John Dryden
'Bana aklı başında bir adam gösterin, size onu iyileştireyim.' –Carl Jung
'Sarımsak turşu için neyse, delilik de sanat için odur.' –Augustus Saint Gaudens
'Ara sıra delirmek bile ne kadar güzel!' –Seneca
'İnsanoğlunun doğasında akıllılıktan çok delilik vardır.' –Francis Bacon
'İnsanlar her zaman deli olacaklardır; onları iyileştirebileceklerini sananlar da zırdelilerdir.' –Voltaire
'Bir yerde herkes az çok delidir.' –Rudyard Kipling
'Deli, aklını yitirmiş insan değildir. Deli, aklından başka her şeyini yitirmiş insandır.' -G. K. Chesterton
'Hepimiz deli doğarız. Bazılarımız deli kalırız.' –Samuel Beckett
'Deha ile delilik arasında incecik bir çizgi vardır. Ben bu çizgiyi sildim.' –Oscar Levant
'Bir deliyle benim aramda bir tek fark var. Ben deli değilim.' –Salvador Dali
'Deli ol.' –Salvador Dali
           Bir Fıkra- Övünülesi Delilik
Adamın birisinin, arabasının lastiği tam tımarhanenin önünde patlar... Adam arabayı kenara zor yanaştırır ve tekeri söker. Ama söktüğü 4 adet bijon, yuvarlanıp yağmur mazgalına düşer. Mazgal açılır gibi değil, bijonlar görünmüyor bile. Adam bir sağına bakar, bir soluna bakar, çaresiz kaldırıma çöker. Olayı en başından beri tımarhanenin demir parmaklıklı penceresinden izleyen bir deli, seslenir; - Ula salaaak! Sen ne yapıyorsun orda öyle? - Sorma birader, lastik patladı ve değiştirirken bijonları mazgala düşürdüm. - Düşündüğün şeye bak! Diğer lastiklerden birer tane bijon çıkar. Hepsi 3 bijonlu olsun. Seni, lastikçiye kadar idare eder. Adam hemen denileni yapar. Ve akıl hastanesindeki deliye seslenir: - Senin ne işin var tımarhanede? Yanıt müthiştir.... - Biz burada delilikten yatıyoruz kardeşim, salaklıktan değil.

Bu yazı 1357 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum