Reklam
Reklam
Av.Cenap GÜVEN

Av.Cenap GÜVEN

cenapguven41@gmail.com

Siyaset Anıları-II

13 Ocak 2017 - 22:47

1946 SEÇİMLERİ
Siyasetle yakından ilgili bir aile içinde doğdum, büyüdüm. Siyasete ilişkin ilk anım 1946 seçimlerine ilişkindir. CHP'nin tek parti yönetiminden sonra Milli Şef İsmet İnönü döneminde demokrasiye adım atılmış, CHP içinden ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes ve arkadaşları tarafından DP kurulmuş ve çok partili düzene geçilerek 1946 seçimleri yapılmıştır.
        Ben 1941 Mart doğumluyum. O tarihte 5 yaşındayım. Eski Gördes'teki evimiz, Divan Mahallesi'nde birbirini 90 derece kesen iki ayrı sokağa açılan 3 kapılı, diğer iki yanı bahçeli, iki katlı bir evdir. 1946 seçimlerinde hatırladığım tek şey şudur: İşte bu evimizin iki kapılı sokağından doğruca yukarıya çıkan dik yokuşun sonundan sola dönüldüğünde, köşede bir cami vardır. Bu camiden daha yukarısı Dedebaşı'dır.
Babamın elimden tuttuğunu ve birlikte camiye gittiğimizi anımsıyor, biliyorum. Caminin avlusunda seçim sandıkları vardı. Oy kullanma bitmiş, sayıma geçilmişti. Sayımın sonlarıydı veya sayım bitmişti. Babam seçim sonuçlarını öğrenmeye gelmişti. Babam son durumu öğrendi. Yine ben babamın elinden tutmuş olarak birlikte eve döndük. 1946 seçimlerine ilişkin hatırladığım tek şey budur. O yıllara ilişkin başka da bir şey hatırladığımı sanmıyorum, hatırlamıyorum. 5 yaş anısı olarak aklımda kalan tek şeyin seçimlere ilişkin olması çok garip değil mi?
        1946 seçimlerini CHP kazandı; yitiren DP seçimlerde hile yapıldığını söyleyerek bu iddiasını yıllarca sürdürdü ve CHP'yi ağır şekilde suçladı. CHP de DP'nin bu iddia ve suçlamasına karşı çıkamadı. Savunma olarak, 1946 seçimlerinden sonra hilesiz hurdasız 1950 seçimlerini yaptıklarını ve seçimi yitirerek iktidarı gönüllü olarak DP'ye teslim ettiklerini, demokrasiye bağlı kaldıklarını ileriye sürdü.
        1950 seçimlerine ilişkin anılarıma gelince: O tarihte 9 yaşındayım ve artık daha çok şey hatırlıyorum. Eski Gördes'in en büyük alanı, Çarşının Salihli yoluna doğru çıkışındaki hayvan pazarıdır. İşte bu alanda partiler siyasal mitinglerini yapıyorlardı. DP Mitingleri çok yoğun, çok kalabalık ve çok canlı oluyordu. Bizler, mahallenin çocukları da elimizde DP bayrakları ile bu mitinglere katılıp DP'yi destekliyorduk.
Ailemiz ve babam CHP'li iken ben niye, nasıl DP'li olmuştum? Sanıyorum şöyle: Büyük, coşkulu mitingleri yalnız DP yapıyordu; mahallemizin bütün çocukları DP'li idi ve ben bu coşkunun, bu mitinglerin dışında kalmak, mahalle arkadaşlarımdan ayrılmak istememiştim. Mahallemiz çocuklarının önderi bizlerden bir iki yaş büyük olan Hüseyin Gökkaya (Yörük Hüseyin) idi. Gerçekten fanatik bir DP'li idi. Mahallede büyük küçük herkes tarafından çok sevilirdi. İşte biz onun önderliğinde DP mitinglerine katılıyorduk.
        1950 seçimlerini DP kazandı. Bu seçimlerde günümüzde uygulanan nispi temsil sistemi değil, çoğunluk sistemi uygulanıyordu. Çoğunluk sisteminde her il bir seçim çevresiydi ve o ilde en çok oyu alan parti o ildeki bütün milletvekillerini çıkarıyordu. Esasen 1946 seçimlerinde de çoğunluk sistemi uygulanmıştı. 1950 seçim sonuçları: DP % 55,2 oy, 408 milletvekili (mv.); CHP % 39,6 oy, 69 mv. 1 mv. de Millet Partisi'nin olmuştu.
O yıllarda Eski Gördes'teki 1 büyük salon ve 7 odalı büyük, geniş evimizde üç aile birlikte kalıyorduk. Dedem ve Babaannem; Babamlar; Hilmi Amcamlar. Yine o tarihte bu evde 6 büyük, 5 çocuk toplam 11 kişiydik. Hilmi Amcam 1946 seçimlerinden sonra DP'li olmuştu. Evimizde babamla amcam arasında hemen her gün, özellikle akşamları parti tartışması, parti kavgası olurdu. 1950 öncesinde ve sonrasında ben sürekli bu siyasal tartışmaları dinleyerek büyüdüm. Hilmi Amcam daha sonraları yeniden eski partisine, CHP'ye döndü.        

Bu yazı 1461 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum