Av.Cenap GÜVEN

Av.Cenap GÜVEN

cenapguven41@gmail.com

Siyaset Anıları-I

09 Ocak 2017 - 14:16

GİRİŞ
Gördesliler Derneği'nce çıkarılan GÖRDES (Gordos / Julia Gordos / Gordüs)  kitabı için Gördes'in antik çağdaki tarihini yazmıştım. Yine bu kitabın 2. cildi için 2007 yılında yazdığım ‘Gördes Anıları' yazıları ikinci kitap çıkarılmayınca 2012 yılında Gördes Gazetesi'nde yayınlandı.
      Gördes Anıları'ndan sonra yazdığım ‘Avukatlık ve Adliye Anıları' yazı dizisi de 2015 ve 2016 yıllarında yine Gördes Gazetesi'nde yayınlandı.
      Bu yazı dizilerinden sonra, bu kez, siyaset anılarımı yazmaya karar verdim. Aslında uzun süredir bunu düşünüyordum da, siyasete ilişkin yaşadıklarımı bir roman, ya da bir tiyatro oyunu olarak mı, yoksa anı olarak mı yazma konusunda karar veremiyordum. Ancak ‘Gördes Anıları' ve ‘Avukatlık ve Adliye Anıları' dizi yazılarından sonra bunları dizinin 3. ayağı olarak anı şeklinde yazmanın daha doğru olacağını düşündüm.
      Böylece, anılar bir üçleme olacak ve bunları Gördes'in bu günlerine,  Gördes yaşamına, Gördes'in tarihine ışık tutabilecek şekilde gelecek kuşaklara bırakmak üzere bir kitapta toplayabilecektim.
      Gördes'e ve mesleğime ilişkin anılarımı yazmak benim için fazla güç olmadı. Ancak siyasete ilişkin anılarımı yazmak beni bir parça düşündürüyor. Bir kere yaşamımda hemen hiçbir konuda not tutmadım. Bu yüzden yazarken kişilerde, tarihlerde yanılgılarım olabilir kaygısı içindeyim. Gerçi aynı kaygıyı ‘Gördes Anıları' ve ‘Avukatlık ve Adliye Anıları' yazılarımda da taşımadım değil. Ancak konu siyaset olunca daha bir özenli olmak, daha dikkatli davranmak gerektiğini düşünüyorum.
      Siyaset anılarımı yazarken hatırlayabildiğim en esi tarihten başlayarak kronolojik sırayla faal olarak politikanın içinde olduğum 1980 yılına kadar gelmek ve anılarımı o tarihte bitirmek istiyorum. Bunun güçlüğünü bilmiyor değilim. Çünkü kronolojik sırayla anı yazarken mutlaka unuttuğunuz bir şeyler olacak ve geriye dönmek gerekecektir. Bu dönüşler yine birçok kez de yinelenebilecektir. Kim bilir anılar böylece belki de daha doğal, daha içten olur.
      Siyaset anılarımı iki bölüm halinde yazmayı düşünüyorum. Birinci bölümde hatırlayabildiğim ilk tarih 1946 yılından başlayarak 1960 yılı 27 Mayıs devrimine kadar gelmek ve ilk bölümü bu devrimin yorumuyla bitirmek istiyorum. Bu ilk bölümde hem Dünyanın ve Türkiye'nin genel görünümünü anlatmak ve yorumunu yapmak, hem de ilçemiz siyasetini anlatmak ve yorumlamak istiyorum. İkinci bölümde ise Türkiye İşçi Partisi'ni hem Türkiye genelinde, hem de Türkiye İşçi Partisi Gördes ilçe örgütünü 1964 yılında kuran ve 15 yıl süreyle ilçe başkanlığını yapan kişi olarak Gördes yerelinde anlatmak istiyorum.   
      Bu ‘Giriş' bölümünde öncelikle bir hususu daha belirtmek istiyorum. Anılarımı yazarken, olaylar, olgular kesinlikle objektif, doğru olarak anlatılacaktır. Kuşkusuz tarafımdan bu olayların, olguların yorumu da yapılacaktır. Bu yorumlarda da elimden geldiğince objektif olma çabası ve gayreti içinde olacağım. Ancak sonuçta bu yorumlar benim yorumlarımdır ve doğrusu yanlışı ile bana aittir. Başkalarının, herkesin bu olaylar, olgular konusunda benden farklı, değişik görüşleri, yorumları, düşünce ve değerlendirmeleri olabilir. Yani özetle diyeceğim, yorum ve değerlendirmelerim eleştiriye açıktır ve özellikle de bu eleştirinin yapılmasını istiyorum.   

Bu yazı 1539 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum