Prof.Dr.Ayşe İLKER

Prof.Dr.Ayşe İLKER

ayseinceilker@gmail.com

2023'te İkindi Vakti

07 Temmuz 2015 - 22:16

İkindi ezanı okundu. Vakit ikindi, okunan da ezan ve yer Türkiye Cumhuriyeti topraklarının Batısı.
Ne var bunda? Evet, hiçbir şey yok. Çok basit bir bilgi. Ama bu bilgiyi durduk yerde sınamak istedim ve gayri ihtiyarî 'Bu topraklarda ne kadar müddet bu ezanlar okunur?' diye sordum.
Öyle ya, Anadolu'ya girdiğimizden beri bizim seslerimiz var bu topraklarda. Türkülerimiz, ağıtlarımız, masallarımız, Dede Korkut destanlarından kopmuş hikayelerimiz, bize has Tanrıya yakarışlarımız var.
Bu topraklarda karşılaştığımız diğer seslerle, hecelerle de karıştı nefesimiz. Biz onlara üfledik, onlar bize. Gür bir çağlayan gibi dolaştı Türkçe ovalarda, yaylaklarda. Bize karışanları, ezmedik, biçmedik. Dillerini, dinlerini, benliklerini ellerine İncil verip değiştirmedik. Alınma adlarla doldu dağarcığımız, alınmadık, incinmedik.
Bin yıl yaşadığımız ve yayıldığımız coğrafya, 20.yüzyılda sınırlandı, daraldı. 21.yüzyılın ilk on yılında ise daha sınırlandırılmak, daha daraltılmak isteniyoruz.
Bu sebeple, ister istemez soruyorum: İkindi ezanları, memleketin Batısında ve Doğusunda okunmaya ne kadar devam edebilir?
Irak toprakları, perakende satılan bir mal gibi fettan alıcıların eline düştü. Şimdi o topraklarda ikindi ezanı okunuyor mu dersiniz? Okunuyorsa, camiye giden cemaat var mıdır? Abdest alacak su, secdeye varacak temiz toprak?
Müslümanların topraklarından biriydi Suriye. Şimdi Suriye'de ikindi ezanı duyuluyor mu?
Hz. Hüseyin'in, Hz. Zeynep'in, Muhyiddin İbnü'l-Arabî'nin türbeleri yerle yeksan olmuş mudur? Orada Müslümanlar, abdest almak için temiz su buluyorlar mı? Oruçlarını açacak bir lokma ekmekleri veya oruç tutabilecek takatleri var mı?
Türkiye, her iki Müslüman toprağına sınırdı ve sınıra yığıldı binlerce Müslüman Türk, Arap, Kürt. Irak'ın ve Suriye'nin toprakları açılmış, talan edilmiş ve kanatılmıştı.
Şimdi Diyarbakır'dan, Erbil'e, Kobani'ye kutlamaya gidiyorlar, biz de topraklarımızı açacağız, sözleriyle!
İsviçre'de kutlamalara katılıyor seçim sarhoşu eş başkanlar, halkların özgürlüğü ve kardeşliği uğruna sadakatlerini ibraz ediyorlar!
Malazgirt'te alın akıyla kazanılmış tertemiz Türk toprakları necis hale getiriliyor. Buradan necaset yayılacak ki ikindiye durulmasın! İkindiye durulacak bütün imkan ve şartlar yok edilsin! Su, toprak ve seccade kirlensin...
Peygamberimizin ve ailesinin kutlu ayaklarının izleri, Irak'tan ve Suriye'den silindi. İkindiler, salibin elinde mundar edildi. Üveys, yetim değildir de nedir bu ateş içinde?
Ya İstanbul? Diyarbakır'da ikindi ezanları okunmazsa, rahat yatabilir mi Fatih kabrinde?
Ne dersiniz, 2023'te Diyarbakır'da ikindi ezanı okunuyor olacak mı?
 

Bu yazı 1780 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum