Reklam
Reklam
Hüseyin TUNÇAY

Hüseyin TUNÇAY

htuncay45@gmail.com

KEY Otomobil Müzesi

30 Ağustos 2016 - 14:36

               İnternette bu müzeye ilişkin bilgileri okuduktan sonra; otomobil kullanan, otomobile ilgi duyan ve bu taşıtın serencamın öğrenmek isteyenler gibi ben de meraklanmıştım.              
              24 Ağustos 2016 Salı günü ziyaret amacıyla İzmir'in bu güzel ilçesine gelince ertesi günün planlamasını yaparak bu müzeyi gezmeye niyetlendim. Gerekli incelemeleri müzenin internet sitesinden ve facebook sayfasından yaptım, ziyaretçi görüşlerini ve düşüncelerini okudum.
                Key Müze; E.Özgörey Grubu'na ait özel bir müze. İzmir Adnan Menderes Havalimanına 30 km ,Torbalı ilçe merkezine ise 6 km uzaklıkta.
                Ramazan ve Kurban Bayramlarının birinci günü ve yılbaşı günü kapalı olan müze pazartesi ve salı günlerinin dışında açık.
                Müze giriş ücreti 20 TL. Öğretmen, öğrenci ve 65 yaş üstü ziyaretçilerle ise 10 TL. Gruplara özel indirimin uygulandığı müzeyi engelli vatandaşlarımız ve refakatçıları ücretsiz gezebiliyor. Engelli vatandaşlarımıza, yaşlılarımıza, öğretmen ve öğrencilerimize gösterilen hassasiyet hoşuma gitti.
              Giriş biletinizde; müze haritası ve ziyaret esnasında uymamız gereken kurallar hatırlatılıyor. Hepimizin bildiği kurallar... Parçalara dokunmamak, yüksek sesle konuşmamak, fotoğraf çekimlerinde flaş kullanmamak ,çocuklarımıza hakim olmak vb. şeyler.
             Müze içindeki büfeden yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, lavabolarından yararlanabiliyorsunuz. Her yer son derece temiz ve bakımlı.
            Meraklılarına: 'Key ' adı, Murat ve Selim Özgörkey ailesinin soyadlarının son üç harfinden geliyormuş.
            6 Mayıs 2015'te açılan Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı otomobil müzesinde; 7.000 m² alanda 1886 - 2011 yıllarını kapsayan dönemde üretilmiş 130 otomobil ve 40 motosiklet, ısı ve nem kontrollü ortamda meraklılarıyla buluşuyor.
             Kapıdan girdiğinizde güler yüzlü bir görevli karşılıyor sizi. Görevlinin paylaştığı bu mekanın asırlık misafirleri var.1885 yılında yapılan ilk motosiklet,1886 yılında yapılan 'BENZ' markalı ilk otomobil. Bu otomobilden sadece 25 tane üretilmiş.
             Zihin alemimde asırlar  öncesini düşünürken, girdiğim büyük ve geniş salondaki otomobiller beni renk ve estetik diyarına misafir ediyorlar. Dünya ünlülerinin kullandığı arabalar, onlar için yapılmış özel tasarımlar ve renkler, meşhur dizilerin ilk arabaları, açık otomobillerde kadınların kullandığı aynı tema ve görsellerin kullanıldığı onlarca eşarp ve yüzlerce maskot. Bir cam üstadının yaptığı 'cam maskotlar' ise kıymetini bilenlerle buluşmaya ve konuşmaya hazır köşelerinde bekliyorlar.
             Gördüğünüz 'mini' otomobillerle 'küçücük'oluyor, klasik filmlerde gördüğümüz, sevgi cümlelerine tanıklık eden arabaların asaletine hayran hayran bakarken, bir başka salonda tanıştığınız motosikletlerle özgürlüğe uçuyorsunuz.
             Sonra düşünüyorsunuz... İnsanlığın gelişmesini, medeniyette ilerlemesini, zevk ve estetikteki yarışı... Aklını kullananlar... Kullanamayanlar.. .En yakıcısı da ! 'Bizi' orada görememek...S ahi 'Biz' neredeyiz?
             Çalışmayan otomobillerin kendisine yer bulamadığı müze eserleri,2001 yılından itibaren, başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok farklı ülkesinde bir araya getirilmiş. Sonra da bu müzede buluşturulmuşlar.
             Görevlinin beyanına göre: 'Güvenlik sebebiyle yakıtları ve aküleri olmayan otomobillerin motor sesini duymak için ihtiyacımız olan süre sadece 10 dk !' diyor. Yani faal durumdalar...
             Mercedes-Benz, Cadillac, Ford, BMW, Porsche ve MINI markalarının ürettiği ilk otomobiller, ile 2.Dünya Savaşı öncesi otomobilleri süsleyen 300 tane otomobil maskotu da burada sergileniyor.
             Müzenin facebook sayfasında ; 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 23 Nisan 2016 günü, ebeveynlerinden en az biriyle birlikte Key Museum'a gelen 0-14 yaş arası çocuklar müzemizi ücretsiz ziyaret edebilirler.' haberini okudum. Bir emekli öğretmen olarak mutlu ve bahtiyar oldum. Herşeyin madde ile kıymetlendirildiği ortam ve zamanda bu şık davranışı alkışlıyorum...
              Ziyaretim iki saat sürdü. Daha fazlasına da değerdi doğrusu. 200 civarında fotoğraf çektim. İstedim ki bakınca hatırlayayım, hemen yakınımda olsunlar.
               İntiba defterine duygu, düşünce ve şükran hislerimi yazdım. Müzenin park yerinde İstanbul, Kocaeli, Giresun ve Muğla plakalı araçları görünce 'arayan buluyor' dedim kendi kendime. Mesleği askerlik olan bir meraklı da kendi ifadesine göre 'bir gün' izin alarak müzeyi gezmiş.
               Gezince siz de hak verecek ve arkadaşlarınıza tavsiye edeceksiniz.
               Bu güzelliklerle bizi tanıştıran, geleceğe kültür mirası bırakan, varlığından pay ayıran yüce gönüllü insanlara selam olsun.
Geniş bilgi ve malumat için:
http://www.keymuseum.com/
https://www.facebook.com/museumkey/

Bu yazı 1457 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum