Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman

05 Haziran 2017 - 18:23

Ramazan-ı şerif başlamadan birkaç gün önce bir Camii avlusunda burnuma çok hoş bir koku geldi. Bu güzel kokunun kaynağını ararken camii avlusunda büyük bir ıhlamur ağacı olduğunu ve bu ağacında yeni çiçek açtığını fark ettim. Böylece bu hoş kokunun kaynağını öğrenmiş oldum.
               Ihlamur ağacı ne hoş bir ağaçtır. Küçücük bir tohumdan çıkan sonra neşvü nema bulan daha sonra dallanıp budaklanan bu ağacın hem görüntüsü hem rayihası yani kokusu hem de çiçeklerine derc edilmiş olan şifası yani her şeyiyle muhteşem bir ağaç. Rabbimin sonsuz kudretini, nihayetsiz ilmini, biz kullarına merhametini gösteren bir ağaç.  Biraz öncede dediğim gibi küçücük tırnağımızın ucuna girecek kadar bir tohumdan böyle büyük bir ağaç çıkarıyor ve bu ağacın rayihasına öyle mükemmel bir koku koyuyor ayrıca çiçeklerine de bizlere şifa olacak özellikler yerleştiriyor. Rabbim!! senin bu sanatın, kudretin, ilmin ve iraden karşısında secde etmekten başka bin Maaşallah bin Sübhanallah bin Barekellah demekten başka bir şey düşünemiyorum, tahayyül edemiyorum.
               Dilimize Rumca Flamuria kelimesinden türetilerek girmiş olan ' ıhlamur' kelimesini telaffuzu bile ayrı güzeldir. Bu muhteşem ağacın çiçekleri Haziran aylarında açar. Sarımsı renkli özel, hoş kokulu bu çiçekler bir arada yaprakların orta damarına bağlı ve aşağıya sarkmış şekilde cennet ağaçlarını andırır. Rabbimin sanatını sergiler. Kışın grip veya nezle olduğumuz da bolca içtiğimiz ıhlamurun genel olarak rahatlatıcı bir etkisi vardır. Öksürük kesici, bağlam sökücü, terleme giderici özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda kanı temizler, damar setliğini önler, kansızlığı giderir, vücudun direncini artırır, vücuttaki zehirleri dışarı atar, böbrekleri ve mesaneyi temizler. Yatmadan önce bir bardak ıhlamur çayı içmek rahat bir gece geçirmeyi sağlar. Rabbim şifasını, devasını, dermanını bu güzel ağacın çiçeklerine Şafi ismi şerifiyle yerleştirmiş Maaşallah. Bir güzel ağaç ki kokusu insanları mest ü hayran ediyor, dalları yaprakları gölgelik sayeban oluyor, görüntüsü göze hoş geliyor ve de çiçekleri insana şifa oluyor.  Rabbim bir nimetten neler neler  bahşediyor Sübhanallah.
               Ihlamur ağacının çiçekleri Ege bölgesinde genellikle Mayıs ayı sonlarında açar. Şimdi yazımızın başına dönersek o camii avlusunda beni mest eden o hoş rayiha beni bu düşüncelere gark ettikten sonra bir şiiri de hatırıma düşürdü. Bu şiir Bahaeddin KARAKOÇ'un 'Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman' adlı mükemmel şiiri. Bu sene de güzel bir tevafukla Ramazan-ı Şerif ayı Ihlamurlar çiçek açtığı zaman geldi. Şimdi sizleri bu güzel şiirin bir bölümüyle baş başa bırakırken hepinizin Ramazan-ı şerifinizi tebrik ediyor ve hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.
Dilimde sabah keyfiyle yeni bir umut türküsü 
Kar yağmış dağlara, bozulmamış ütüsü 
Rahvan atlar gibi ırgalanan gökyüzü 
Gözlerimi kamaştırsa da geleceğim sana 
Şimdilik bağlayıcı bir takvim sorma bana 
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman. 

Ay, şafağa yakın bir mum gibi erimeden 
Dağlar çivilendikleri yerde çürümeden 
Bebekler hayta hayta yürümeden 
Geleceğim diyorum, geleceğim sana 
Ne olur kesin bir takvim sorma bana 
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman. 

Bu yazı 2090 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum