İsmail AYBEY

İsmail AYBEY

ismailaybey45@gmail.com

Yunus Emre Dizisi Devam Edecek mi?

23 Temmuz 2015 - 14:33

Bizim kültürümüzü, yaşantımızı anlatmayan dizilerden bıkmıştık ki TRT 1 Ramazan ayında imdadımıza yetişerek, 'Yunus Emre-Aşkın Yolculuğu' adında bir dizi yayınladı.
Ramazan ayının başlarında, diziyi övmekle birlikte, Kadı olarak karşımıza çıkan Yunus Emre'nin kadılık yapıp yapmadığını sorgular tarzda bir yazı kaleme almıştım.
'Derviş Yunus mu, Kadı Yunus mu?' başlığıyla yazdığım yazıma çok sayıda yorum geldi. Yorumları incelediğimde, başlığa taşıdığım Kadılık olayının herkesin kafasını kurcalamış olduğuna şahit oldum. Çünkü bize anlatılan Yunus ile ekranlarda Kadılıktan istifa ederek Tapduk Emre dergahına intisap eden Yunus Emre bir değildi. Örneğin, Yunus Emre'ye dergahta bir çok görev verildi ama 'tekkeye eğri odun sokmamasıyla' nam salan Yunus'un hiç odunculuk yaptığını görmedik.
FİNAL BÖLÜMÜNDE SEYİRCİ UMDUĞUNU BULAMADI
Dizinin bütün bölümlerini izlemiş biri olarak hem de gelen yorumlara bakarak söylüyorum, final bölümü izleyiciyi ters köşeye yatırdı. Final bölümünde, aslı astarı olmamasına rağmen, Şeyh Tapduk Emre'nin kızı Bacım Sultan ile Yunus Emre arasında mahremiyetin çiğnendiğine dair bir dedikodu yayıldı. Bu dedikodudan fena halde rahatsız olan Yunus, Şeyhine rahatsızlığını dile getirir. Şikayet mahiyetinde söylemediğini, kendisine verilen her görevi eksiksiz yerine getirdiğini anlattı.
Bunun üzerine Tapduk Emre, hikaye etmek de şikayet etmektir diyerek, Yunus Emre'yi dergahtan kovdu. İyi bir finalle bitmeyen dizi, seyircide 'Acaba dizinin devamı gelecek mi?' şeklinde yorumlanıyor.
Sadece Ramazan ayı için çekilen bu dizi acaba devam edecek mi? Bu yönde çok yorumlar aldım.
Benim TRT 1 yetkililerinden acizane olarak, dizinin devam etmesini diliyorum. Hazır izleyicinin nabzı tutulmuşken, çoğu izleyici diziyi severek izliyorken neden devam etmesin? Ramazan boyunca olduğu gibi her gün olmaz da haftada bir gün yayınlanır.
Saçma sapan dizilerle ekranlarımızın, zihinlerimizin kirlendiği şu günlerde, Yunus Emre gibi şahsiyetlerin anlatılması, hayatlarının dizi yapılması can simidimiz oluyor. Velev ki, anlatılanların bir kısmı kurgu bile olmuş olsa.
Dizide emeği geçen herkesi kutluyorum. Hadi Şeyhimiz Tapduk Emre'nin bir sözüyle bitirelim yazımızı:
Her ne arar isen tekkede, Mekke'de arama. Dön içinde ara. Tekke de sende, Mekke'de.
 

Bu yazı 1731 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum