Reklam
Reklam
İsmail AYBEY

İsmail AYBEY

ismailaybey45@gmail.com

Kürk Mantolu Madonna

27 Ağustos 2015 - 16:50

Kitapevlerinde ön sıralarda yer alan, en çok satanlar listesinde inmeyen bir kitap var: Kürk Mantolu Madonna
Mavi kaplı, ince bir kitap. Sanırım 150 sayfa civarında.  Kitabın kapağında Sabahattin Ali'nin gözlüklü, papyonlu fotoğrafı var. Bu kitabı geçtiğimiz yıllarda bir yazarın tavsiyesiyle bir solukta okumuştum. Bu romanı bitirdikten sonra aynı yazarın Kuyucaklı Yusuf'unu da okudum. Zaten Sabahattin Ali'nin hepi topu 3 romanı var: Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna.
Okumayla, edebiyatla ilgisi olmayan bir toplum olduğumuz için Sabahattin Ali'yi pek tanımıyoruz.
Mesela, Leylim Ley şarkısını kim söylüyor diye sorsak, hemen hemen herkes bilir. İbrahim TATLISES ya da Zülfü LİVANELİ cevabını alırız.
Gördesliler iyi tanır, Rahmetli Amcam İbrahim AYBEY'in çok sevdiği ve Türkücülerden çok istek yaptığı bir türküydü Leylim Ley. Çocukken Gördes'e bir sanatçı gelmişti, kim olduğunu hatırlayamıyorum. Amcam bu türküyü istek yapmıştı:
Döndüm daldan kopan kuru yaprağa leylim ley
Seher yeli dağıt beni kır beni.
Götür tozlarını burdan uzağa.
Yarin çıplak ayağına sür beni leylim ley
 'Kim Milyoner Olmak İster' yarışmasında bu türkünün sözlerinin kime ait olduğu sorulmuştu yarışmacı bilememişti.
Peki, başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma desem?
Edip AKBAYRAM dediğinizi duyar gibiyim.
İşte daha birçok türkünün söz yazarlığını yaparak sanat alemine kazandırmış isimdir Sabahattin Ali. Yani sadece roman yazmakla kalmamış şiir de yazmış, başka edebi çalışmaları da olmuş.
            Kürk Mantolu Madonna, ilk olarak Hakikat gazetesinde 1940-41 yıllarında 'Büyük Hikâye' başlığı altında 48 bölüm olarak tefrika edilmiş. Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna'yı ikinci kez askerlik yaptığı Büyükdere'de çadırda yazmış ve günü gününe gazeteye yetiştirmeye çalışmış, romanı yazdığı günlerde attan düşüp sağ kol bileği çatlayınca, kolunu tenekede ısıtılan suya koyup yazmaya devam etmiş.
            Romanın baş karakteri Raif Efendi, yaşlanıp ölümünün yaklaştığını anladığında, hayat hikayesini kaydettiği defterinin yakılmasını genç iş arkadaşından rica eder. Genç iş arkadaşı da Raif Efendi ile ilgili bu gizemi çözmek ve onu daha yakından tanıyabilmek için defteri okur.
            1940'larda yazılmış bir romanın hala en çok satanlar listesinde yer almasının sırrı ne?
            Bir tabloda resmini gördüğü kadına aşık olan bir adamın hikayesi.
            Ben buradan daha fazla anlatırsam, okumak isteyen arkadaşlar romanın heyecanını yaşayamaz. Şayet roman okumayı düşünüyorsanız, 'Kürk Mantolu Madonna'yı okuyun derim. Akıcı, sürükleyici, bir çırpıda bitirebileceğiniz ince bir kitap.
Sağlıcakla kalın.
''.Yalnız bir şeye dayanmak artık benim için mümkün değil: her şeyi kafamda yalnız başıma saklayamayacağım. Söylemek, bir şeyler, birçok şeyler anlatmak istiyorum... Kime?... Şu koskoca dünyada benim kadar yapayalnız dolaşan bir insan daha var mı acaba? Kime, ne anlatabilirim?..' (Kürk Mantolu Madonna-Sabahattin Ali)

Bu yazı 1344 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum