Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Turizm Yazıları-6

12 Haziran 2015 - 12:42

Değerli okuyucularım, tarihimizi, kültürümüzü tanıtmaya devam edelim mi? Ne dersiniz?  Yoksa bizim gazete okuyacak zamanımız yok?  Gördes'e gelen turisttin bize ne faydası var? diye boş mu verelim?
Bir atasözü vardır. Türkler söylemez, söylenir diye. Bizler bu atasözündeki gibi davranmayalım. Yararlı olacağını düşündüğümüz fikirlerimizi paylaşalım.
Gördes Açık Hava Barış Müzesi, Kahvaltı Sokağı, Gördes Belediyesi El Sanatları satış merkezi, Gördes Belediyesi Kültür Sokağı ve Sanat Parkı, projelerimi sizlerle paylaşmış bulunuyorum. Sıra geldi Gördes Meydanını konuşmaya.
Dördüncü projemiz, Gördes Meydanı. Makbule Hanım Meydanı, kasabamız için yeterli diyebilirsiniz. Evet, ama nasıl güzelleştirilebiliriz? Hep birlikte bunu konuşalım.
Sizlerin de bildiği gibi amaç turistleri merkeze çekmek ve para kazanmaktır. Günümüz insanları artık zamanlarının boşa geçirmek istemiyor. Bir turistin amacı değişik yerler görmek, çeşitli kültürleri tanımak, farklı lezzetleri tatmaktır. Bizlerin de kasabamıza, gelen turistlerin tatillerini en verimli bir şekilde geçirmelerini sağlamak görevimiz olmalıdır.
Türkiye'de Marka olan şehirler var. Bizler Gördes'i Manisa ilçeleri arasında Marka Şehir yapmalıyız. Bu meydan diğer projelerin tamamlayıcısı olacaktır.
Makbule Hanım Meydanında olmasını önerdiklerim:
1-Ortasına fıskiyeli küçük bir havuz yapılmalı. Ve bir çınar veya manolya ağacı dikilmeli. 
2-Havuzun hemen yanında halı dokuyanlar ve tütün dizenler kalıcı malzemeyle canlandırılmalı.
3-Meydanın belirli yerlerine bölgeye özgü zeytin ve ayva ağacı dikilmeli.
4- Buraya gelenlerin zamanlarını hoşça geçirmelerine yönelik olarak belirli yerlere oyunlar çizilmeli. ( satranç, dama, eski oyunlarımızdan dokuztaş, üçtaş, dörttaş vs.)
 Günümüzde çoğu kentlerimizin parklarında açık havada satranç oynayanlar görülüyor. Ne kadar sağlıklı bir oyun değil mi?
 5-Bir köşesine yerden bir metre yüksekliğinde, 2-3 metre genişliğinde yükselti yapılmalı. Üzerine Gördes ve köylerinin haritası renkli boyalarla çizilmeli. Ve köylerin Gördes'e uzaklıkları, özellikleri ve neleri meşhurdur resimlerle belirtilmeli'
 Geçen yıl Çarşıyı gezerken buranın yakınında küçük aile işletmesi lokantaların çoğaldığını gördüm. Bu lokantalardan birinde eşimle yemek yedik. Çorba, salata, höşmerim, hepside taze ve lezzetliydi. Güler yüzle bizi karşılayan karı-koca, oğullarıyla birlikte çalışıyorlardı. Gördes'te olmasını arzu ettiğim bu manzara beni çok mutlu etmişti. Meydanın eksikleri giderildiğinde çevresinde bulunan işletmeler çoğalacak ve de kazançları artacaktır. Meydanlar, bir evin misafir salonuna benzetilebilir. Sokak, park ve meydan düzenlemelerine ne kadar önem verilirse şehrimiz o kadar güzelleşir.
Gördes sevdalısı yirmi yıllık bir profesyonel turist rehberi olarak düşündüklerimi aktarmadan rahat edemiyorum. Bu önerdiklerim yapılırsa ne iyi olur. 'Her şey Gördes için' parolası ile hareket ederek, birlik olalım, çok çalışalım ve şehrimizin marka kentler arasına girmesini sağlayalım.  
 Marka kentler konusuna gelecek yazımda devam edeceğim'
                  Sağlıcakla Kalın Değerli okurlarım.
 

Bu yazı 1285 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum