Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Bir Eğitim Sezonu Daha Bitti

19 Haziran 2015 - 12:53

12.06.2015 Cuma günü itibariyle 2014-2015 Eğitim ve Öğretim sezonu sona erdi. Bu tarihte milyonlarca öğrencimiz karnelerini aldı. Az olsun çok olsun her eğitimin mutlaka bir ölçme ve değerlendirmesi yapılır. Çünkü ölçme ve değerlendirme eğitimin olmazsa olmaz bir parçasıdır. İşte karnelerde yazanlar da bu ölçme ve değerlendirmelerin göstergeleridir.
Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak (amaçlanarak, hedeflenerek) istendik (istenilen) değişiklik oluşturma süreci olarak tanımlanır. Eğitim sonucunda meydana getirilecek davranışlar gelişi güzel olmayıp, istenen, yani belli bir hedefe yönelik olmalı ve bunların gerçekleşmesi planlı etkinliklerle sağlanmalıdır. İstenilen davranışların ve bu davranışların oluşturulmasında başvurulacak eğitim etkinliklerinin ve bunların etkililik derecesinin değerlendirilmesi ve değerlendirmede alınacak sonuçlara göre düzeltmeler yapmak, eksiklikleri giderme çalışmaları yapmak ve bunları planlamakla ilgili ilkeler eğitim programlarında açıklanmaktadır.
Ölçme terimi, bir nesneye ilişkin gözlemlerin sayı ve sembollerle ifadesi, değerlendirme ise ölçme sonuçlarını bir ölçüt ile karşılaştırarak, ölçülen nitelik hakkında bir değer yargısına varma süreci olarak tanımlanabilir. Bunların somut örneğini vermek istersek, bir öğrencinin girdiği imtihanlarından aldığı sonuçlar ölçme (örnek 100 üzerinden 50 notunu almak), bu sonucunda geçer sonuç olup olmadığına yani yeterli bir sonuç olup olmadığına karar vermek ise değerlendirmedir( 50 ders geçme notu ve üzerinde olması) diyebiliriz.
Bir eğitim kurumundan mezun olanların, onlar için hedeflenmiş davranışları mezun olduklarında yeterli düzeyde kazanmış olmaları beklenen bir sonuçtur. Buna rağmen, bu her zaman bu şekilde sonuçlanmayabilir. Bazı durumlarda davranışların beklenenin altında kazanılmış olduğu, bazılarının hiç kazanılmadığı, hatta bazılarında istenmedik davranışların kazanıldığı durumlara sıkça rastlanabilir. İşte bu durumlar 'okullarda kalite kontrolü' de diyebileceğimiz değerlendirme faaliyetlerini gerektirebilir. 
Eğitimin bir başka özelliği ise çok yönlü bir süreç olmasıdır. Bir eğitimde, eğitimle ilgili olan herkese sorumluluklar düşer. Bir öğrencinin en başta kendisi olmak üzere, öğretmenlerinden, ailesinden, okul idaresinden ta müfredatı hazırlayan eğitim plancısına kadar, eğitim bürokratlarına kadar uzanan geniş bir kesimin sorumlulukları vardır. Herkes üzerine düşen görevi iyi bir şekilde ifa ederse eğitimin kalitesi de başarısı da artar. Bu çok yönlü sistemin bir tarafındaki eksiklik veya aksaklık sistemin hepsini etkiler. Bu sistemin işlemesinde herkes kendi görevini ve görevinin önemini iyice kavramalıdır.
Eğitim neden bu kadar önemlidir? Diye sorulabilir. Çünkü milletler için her zaman en önemli mesele hiç şüphesiz eğitimdir, diyebiliriz. Bu eğitimin gayesi de çağı anlayan, geçmişle gelecek arasında iyi bir köprü kurabilen nesiller yetiştirmektir. Bir toplumun uzun süreli yaşaması o toplumdaki çocuklara verilen eğitime bağlıdır. Hele hele bizim gibi büyük hedefleri olan, süper güç olma yolunda ilerleyen ve genç nüfusu fazla olan bir ülke için eğitimin önemi anlatmakla bitmez. Bu yüzden karneleri alan öğrenciler kendilerine nasıl ders çıkarıyorlarsa, bu ülkede yaşayan herkes de eğitim üzerine, programlar üzerine, etkinlikler üzerine ve eğitim sistemleri üzerine düşünmeleri gerekmektedir.    
 Burada satırlarıma son verirken tatile girecek tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize, iyi bir şekilde değerlendirebilecekleri, bol bol kitap okuyup, fikirler üretebilecekleri güzel tatiller diliyorum. Sağlıcakla kalın. 

Bu yazı 1032 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum