Reklam
Reklam
Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Akşam Pazarı

03 Ekim 2020 - 15:59

Geçen hafta Pazartesi pazarına gittim. Pazartesi pazarı yaşadığım ilçenin en büyük pazarı. Adından da anlaşılacağı üzere Pazartesi günleri kurulan bir pazar. Pazara gittiğimde Akşam ezanına 40-50 dakika gibi bir vakit vardı. Yani tam akşam pazarı denilecek bir vakitte gittim.
Pazara gidenler bilirler, önce bir keşif turu yaparsın, en taze, en kaliteli ve de en hesaplı meyveler ve sebzeler hangi tezgahta hangi peronda keşfedersin. Sonra almaya karar verdiğin ürünleri alarak alışverişe başlarsın.
Ancak bu sefer öyle olmadı. Çünkü dar bir vakitte gittiğim için önünden geçtiğim tezgaha bir tur attıktan sonra uğradığımda bazı ürünlerin kaldırılmış olduğunu gördüm. Yani istediğim meyveleri ve sebzeleri almak fırsatım olmadı. Çünkü ürünleri gördüğümde hemen almazsam ürünler kaldırılıyordu.
Bu durumda hemen bir fikir zihnime doğdu. İşte dedim kendi kendime: 'Hayatta böyle, aynı akşam pazarı gibi. Bazı şeyleri sonraya bıraktığında, birazdan yaparım dediğinde yapamıyorsun. Çünkü vakit geçmiş, tren kaçmış oluyor. Namazı vaktinde kılamadığın zaman, o namazı vaktinde kılmanın fırsatını ve sevabını kaçırmış oluyorsun. Kulluğu bu dünya hayatında yapmadığın zaman fırsatı kaçırmış oluyorsun ve boşu boşuna bir ömür yaşamış oluyorsun. Bad-ı heva geçmiş oluyor ömrün ne yazık ki.
Gençliğini faydalı değerlendirmediğin vakit cezasını ağır çekiyorsun. Gençliğinde ya bir ilim tahsil ederek ya da bir meslek öğrenerek değerlendirmezsen eğer bedelini bir ömür ödüyorsun. İşte burada okumanın kıymeti ve de bir mesleğin değeri ortaya çıkıyor. İnsan bir meslek sahibi olunca ömrü boyunca o mesleğin vesilesiyle hem geçimini sağlıyor hem de toplum içinde itibar ve statü sahibi bir fert oluyor. İşte bunları gençlerimize, öğrencilerimize iyice anlatmamız gerekir diye düşünüyorum.
İşte böyle sevgili dostlar. Hayat bir akşam pazarı gibi. Çabucak geçiyor zaman. Günler günleri hızla kovalıyor. İnsan zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Bu sebeple vaktimizi ganimet bilmeliyiz. Bad-ı heva harcamamalıyız. Fırsatı değerlendirdin, değerlendirdin. Yoksa fırsatlar kaçıyor, zaman geçiyor, ömür tükeniyor vesselam. Kalın sağlıcakla'.

Bu yazı 28822 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum