Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Turizm Yazıları-7

18 Haziran 2015 - 18:19

Gördes Açık Hava Barış Müzesi, Kahvaltı Sokağı, Gördes Belediyesi El Sanatları satış merkezi, Gördes Belediyesi Kültür Sokağı, Sanat Parkı ve Şehir Meydanı projelerimi sizlerle paylaştım.
'Hükümet, turizm gelirlerini artırmak için belirlenen 15  'marka kent'e 2023 yılına kadar 750 milyon YTL'nin üzerinde yatırım öngörüyor. Referans Gazetesi'nin haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sürdürdüğü Marka Kent Projesi'nde kültür turizminin canlandırılması amacıyla Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Kars, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon şehirleri seçildi.'
Kültür turizmi açısında markalaştırılması düşünülen illerde şehrin hangi yönleri öne çıkarılıyor, bir bakalım. Uluslararası standartlarda şehir müzeleri kurulması, tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan yapıların, ören yerlerinin aslına uygun onarılması, sanat köyleri kurulması gibi kültürel düzenlemeler yapılıyor.
Bizler Gördesliler olarak elbette uluslararası standartlarda marka kent hayalini kurmuyoruz. Amacımız, Manisa ilçeleri arasında isminden söz ettiren, çekim merkezi olmuş, yöresel anlamda Marka kent olma gayreti içindeyiz. Bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.
Sizler de biliyorsunuzdur ancak, ben yine açıklık getirmek istiyorum. Marka kentin anlamı; o şehrin turistler için çekim merkezi haline getirilmesidir. Bir ticari ürün marka olabileceği gibi bir ülke, bir bölge, şehir veya yöre de marka olabiliyor. Bakanlık bu kentleri tarihi, kültürü, doğal güzellikleri gibi kıstaslara göre belirliyor.
Gördes'in çekim merkezi olması için önerdiğim, parkların, sokakların, meydanların yerleri hazırdır. Ancak, belediyemizin yapacağı düzenlemelere büyük ihtiyaç vardır. Bu çalışmalarla yapılan değişiklik ve yeniliklerle Gördes marka kent durumuna gelecektir.
Belediyemiz, şehrin sokaklarını parke taşlarla döşedi. Çevreye tarihi bir hava da getiren sokaklarımızı gezerken insan moral buluyor. Şimdi de aynı gayreti kasabamızın ismini duyurmak için harcayalım. 
Gördes, çam ormanlarıyla, planlı geniş sokaklarıyla, lezzetli gıda maddeleriyle, güler yüzlü halkıyla iç turizmde çekim merkezi yapılması zor değil. Türkiye'nin birçok bölgesinde köylerde insan yok. Çeşitli nedenlerle insanlar göç etmiş. Bizim şansımız Gördes'in bütün köylerinin gelenek ve görenekleriyle yaşıyor olması'
Başka bir örnek halıcılıktır. Uzun yıllar Gördeslilerin geçim kaynağı olmuştur.  Biliyorsunuz, çift düğüm dünyada 'Gördes Düğümü' olarak biliniyor.'Gördes düğümü'ne sahip çıkılmalı, tanıtımı yapmalı. Halk Eğimiz Merkezinin bir salonu halı dokuma atölyesi olarak ayrılmalı. 'Gördes Düğümü' hediyelik eşyalarda, kumaşlarda, sokak süslemelerinde kullanılmalı.  Halı tezgahında halı dokuyanlar, mahalle çeşmesinde kazanlarda argaç boyayanlar, eşeklerine yükledikleri halılarını Gördes'e satmaya giden köylü aileler konu alınarak tasvir edilen heykel grupları Gördes'in girişlerinde yer almalı.          
Sonra tütüncülük. Gördeslilerin geçim kaynaklarından en önemlisidir. Tütün bitkisi de halıda olduğu gibi hediyelik eşya süslemelerinde yoğun olarak kullanılmalı.  Tütün dizen işçileri, tütün kalıbı basan balyacıyı, tütün tarlasında fidan dağıtan çocuğu tasvir eden heykel gruplarıyla şehrin uygun yerleri süslemeli. Ayrıca, uygun yerlerde orman köylüsünün yaşamı da canlandırılmalı. Kozalak toplayan çocuklar, çamların kuru dallarından odun kesen baba, eşeklerine yükledikleri odunları Gördes sokaklarında satmaya çalışan oduncular tasvir edilmedir. Bu konuların tamamı çok ilgi çekecektir.
Bu Projeler ciddiyetle ele alınıp uygulandığı takdirde kültürümüze sahip çıkılmış olunur, turizm açısından da kasabamız çekim merkezi haline gelir. Halıcıları tütüncüleri ve oduncuları tasvir eden her birisi birer sanat eseri olan heykel gruplarını seyredenler de Gördes'i daha iyi tanımış olurlar,  
Gelecek konumuz altı yıl önceki yazım 'Gördes Yolcuğu.''
                   Sağlıcakla Kalın Değerli okurlarım

Bu yazı 977 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum