Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Gördes Kent Müzesi

26 Şubat 2017 - 23:36

Dünya'nın çeşitli kentlerinde, kent tarihi müzesi, kent müzesi, belediye müzesi, kentsel gelişme müzesi, tarih müzesi gibi adlarla anılan müzeler bulunur. Bu müzeler bir kentten ötekine farklı özelliklere sahiptirler.
Genel anlamda, müzeler kültürel kimliğimizi dünden bugüne, bugünden de yarına taşıma görevi görürler. Yok olmaya doğru giden değerli varlıkları, koruma altına alabileceğimiz yerlerdir. Kültür mirası bir kimlik mirasıdır. Müzeler ise bu mirasın en güçlü anlatıcılarıdır.
Bu gün Gördes Kent Müzesi'ne giden yolun ilk adımı olan mekandan söz edeceğim. Sizler de tahmin etmişsinizdir bu yer Gördes Belediyesi Kültür Evi. Önce konumundan başlayalım.Burası tek katlı, taş merdivenli ve bahçesinde Gördes çevresine ait tarihi buluntuların sergilendiği güzel bir mekan. Eski hapishane binası onarımdan geçirilip kültür evi olarak 2011 yılında hizmete açılmış.  Bu yönüyle de anlamı büyük.
Burada sergilenen eserlerin içinde özellikle arşiv odası dikkat çekiyor.   Arşiv odasında Gördes'in Gördes olmasına katkı sağlamış değerli kişilere yer verilmiştir. Geçmişten günümüze Gördes'te görev yapan belediye başkanlarına, kaymakamlara ayrılan bölüm ilgi çekiyor. Bunun yanı sıra kurtuluş savaşı sırasında Gördes ve çevresinde büyük kahramanlıklar gösteren tarihi şahsiyetlere ait bilgiler, fotoğraflar ve çeşitli kitaplar sergilenmektedir. Ayrıca, Gördes halıları, halı dokuma tezgahı, Gördes Evi bölümleri ziyaretçilerini beklemektedir.
Şehrimize kültür evinin kazandırılmasında emek verenleri kültürümüz adına kutluyorum. Bu yer, geçtiğimiz yıllar içinde gitar ve bağlama kursları gibi çalışmalara da ev sahipliği yapmıştır. Bu tür etkinlikler kültür evinin tanınmasına olumlu katkı sağlar.
Gördes kültür evini her ziyaretimde yeni bilgiler ediniyorum. Bu mekanın daha da gelişmesi ve kent müzesi konumuna gelebilmesi için neler yapılabilir diye de düşünmekten kendimi alamıyorum. Sanıyorum uzun yıllar ören yerleri ve müzelerle iç içe olmamla ilgili bir durum. Kültür konusu geniş bir alan, dolayısıyla sergilenen eserlere yenileri eklenebilir.  
Gördes Evi bölümü ile yöresel kıyafetlerin konulduğu kısımda yeni düzenlemeye gidilmesinin gerektiği düşüncesindeyim. 
Bu evin eşyalarının seçiminde konu olarak, Makbule Hanımın ailesiyle birlikte yaşadığı ev olarak tasarlanmalı. Oturma ve yatak odası, mutfak, yemek sofrası, çalışma odası gibi eşyalarla donatılmalı. Burada Makbule Hanım Halil Efe ile birlikte canlandırılmalı.
 Aynı zenginleştirme halı tezgahının bulunduğu salonda yer alan yöresel kıyafetler bölümü içinde geçerlidir. Kültür Evi ziyaretçilerinin ilgilerini çeken buranın da genişletilip, aşçı, kalaycı, helvacı, nalbant, semerci gibi mankenlerde konulmalı. Kültür, her türlü bilginin, becerinin ve deneyimlerin gelecek kuşaklara aktarılmasıyla gelişir.
 Böylece Gördes Kültür Evi, kent müzesine giden yolda ilerlemiş olacak
Şehrimizde kültürel konularda destek olabilecek yardım severlerin olduğu kanısındayım.  Bağış yapabilecek kişileri zaman kaybetmeden bulmalıyız. Ayrıca Gördes tarihi ile ilgili belge ve bilgilerin  eski kuşaklarla birlikte yitip gitmesine izin vermeyelim. Burası, şehrimizde yaşayanlar için önemli bir bilgi kaynağıdır. 
Gördes Belediyesi Kültür Evi'ni şimdiye kadar gitmemiş olanlara mutlaka görmelerini öneriyorum. Herkes, özellikle gençler ve öğrenciler mutlaka gezip görmeliler.
Açık Hava Müzesi konumunda olan eski Gördes'i de gezmeyi tarihi hakkında bilgilenmeyi unutmayalım

Bu yazı 1264 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum