Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Beynimizin Ne Kadarını Kullanıyoruz?

27 Şubat 2017 - 18:37

Rabbimizin bize bahşettiğini önemli organlardan biri de şüphesiz beynimizdir. Belki de en önemli organımızdır diyebiliriz. Ceviz görünümde olan ve ortalama 1369 gram ağırlığındaki yani iki elimizin yumruk şeklinde sıkılı ve bitişik hali büyüklüğünde bir organımızdır beynimiz. Yaklaşık 15 milyar hücreden oluşan beynimizin her hücresi, başlı başına bir işlemci görevi görür. Mikroskop olmadan göremeyeceğimiz kadar küçük olan bu hücrelerde bir bilgisayar gibi işlemler gerçekleşir.
          Beynimiz değerlendirme yapma ve hafızada kayıta geçirme gibi faaliyetleri saniyede 600 birimlik bilgileri işleme koyabiliyor. Beynimiz, bir günde 51.840.000 bitlik bir bilgiyi kullanma kapasitesine sahiptir. Beynimiz, bilgileri alıyor, değerlendiriyor, veri oluşturuyor, ağ bağlantıları kuruyor, cevaplamalar oluşturuyor ve hakeza. Beynimiz, 60 dakikada yani bir saatlik bir zaman diliminde 36.000 bitlik bilgiyi saklayabilmektedir. Bit dediğimiz kelime ise haberleşme ve in programlama dilinde bilgi depolama veya bağlantının en küçük ve temel ünitesi olarak tanımlanır. 70 yıllık ortalama bir yaşam boyunca 100 trilyon bitlik bilgi saklama gücüne sahip olan beynimizin dünyanın en kapsamlı ansiklopedilerinden biri olan Ana Britannica'nın içeriğindeki bilgilerin 500 katı kadar kapasitesi olduğu biliniyor.
          Ayrıca beyin çevresel sistemle ağ bağlantıları, nöronlar aracılığıyla bağlantı kuruyor ve nöronlar uç uca geldiğinde 550.000 kilometreyi aşan bir uzunluğa denk geliyor. Beynimiz, muazzam bir sistem örneğidir. Beynimiz aldığı ve oluşturduğu bilgiler ışığında, vücudun çeşitli organlarına mesajlar gönderir. Görmemiz için gözümüze, koklamamız için burnumuza, dokunmamız için parmaklarımıza, duymamız için kulaklarımıza, tatmamız için dilime elektrik sinyalleri gönderir. Bu sinyaller ilgili organlarda fiile dönüşür.
          Peki, bu kadar muhteşem yaratılıp bize verilen bu mükemmel organı ne kadar kullanabiliyoruz. Dünya Beyin Kurulu başkanı İngiliz yazar ve eğitim danışmanı Tony Buzan verdiği seminerlerde beynimizi ne kadar eksik kullandığımızı vurguluyor. Beyin normal bir insanda ancak % 0.5 ile %1.5 arasında bir kapasite ile kullanılıyor. Geri kalan % 98.5  gibi bir kısım boş olarak kullanıma kapalı oluyor.
          Bir başka nokta ise beynimiz kullanılmadıkça, ilerleyen yıllarda kütlesinden belli oranlarda kayıplara uğramasıdır. Beyin uzmanları farklı yaş gruplarına ait beyinlerde otopsi şeklinde araştırmalar yaptıklarında bu bilgilere ulaşmışlar. Ayrıca araştırmaya ve okumaya zaman ayırmayan bir insanın bilgi kaybı çok olmaktadır. Yapılan araştırmalar okuyan insanların, araştıran insanların daha az saldırganlık özelliği gösterdiğini ortaya koyuyor. Okuma beyni güçlendiriyor. Eğer beyin gelişmezse güçsüzleşiyor.
          Evet, bu kadar muhteşem ve mükemmel bir nimet olan beyin bize Rabbimizi anlatıyor. Onun ne kadar büyük kudret sahibi olduğunu, bütün kusur ve noksanlıklardan münezzeh olduğunu, sonsuz bir ilim ve irade sahibi olduğunu gösteriyor. Beynimizi bize veren Rabbimize ne kadar şükretsek az. Ayrıca beynimizi kullanma da ne kadar tembel olduğumuz aşikar değil mi? Sağlıcakla  kalın.  

Bu yazı 1098 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum