Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Turizm Yazıları-10

22 Temmuz 2015 - 14:55

Değerli okurlarım,
Anadolu Otelinin bakımı yapılmalı. 3-veya 4 yıldızlı otel standardına getirilmeli, ev pansiyonculuğu özendirilmeli. Toplu taşıma ve konaklama sorununa çözülmeli. Eğer bu sorunlar çözülmezse, önceki yazılarımda sözünü ettiğim projelerin bir değeri kalmayacaktır.
Son yıllarda yapmış olduğum yurt içi gezilerimden söz edeceğim. Kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşarak yazımı sürdüreceğim. Üç yıl önceydi. Beş kişilik grupta iki öğretmen vardı. Çıkacağımız turun programını kendimiz hazırlamaya karar verdik. İnternet üzerinden konaklayacağımız yerlerde öğretmen evlerinde rezervasyon yaptırdık.
Dört gecelemeyi öğretmen evlerinde, iki gecelemeyi de otel olmak üzere konaklama sorununu daha geziye çıkmadan yoluna koyduk.
Seyahate çıkanlar bilir. Konaklama çok önemlidir. Öğretmen evlerinin tercih nedeni belli bir standardının olması ve öğretmen ve yakınlarına indirim yapılmasıdır.
Gördes öğretmen evi yöreye özgü malzemelerle inşa edilmeli. Bizler hâlâ doğal malzemeye yeterince yer vermiyoruz. Dünya'da ve Türkiye'de küçük otellerin, öğretmen evlerinin ve yöresel lokantaların yapımında ahşap kullanılıyor. Türkiye'nin en güzel kasabalarından biri olan etrafı çam ormanlarıyla çevrili kasabamızda bu tür yerler yok.
Bugün yine Gördes'le ilgili hayallerime devam edeceğim. Turistlerin klasik sorularından beşini soralım, sonra da yanıtlayalım.
Sorular:
1-Gördes'e nasıl gidilir?
2-Gördes yöresiyle ilgili bilgiler nereden öğrenilir?
3- Gördes'te nereler görülür?
4- Gördes'te neler yenilir?
5-Gördes'ten neler alınmadan dönülmez?
Yanıtları:
1-Gördes' Akhisar'a 60 kilometredir. Çam ormanları arasından geçen yol muhteşem bir manzaraya sahiptir.  Yaklaşık bir saat sürer.
2-Otogarda turizm danışma bürosu 24 saat açıktır. Burada otel, öğretmen evi, pansiyon seçeneklerini görebilir ve bütçenize uygun konaklama işinizi çözebilirsiniz. Ev pansiyonculuğu gelişmiş olan Gördes'te fiyatlar caziptir. Bisiklet, motosiklet, araç kiralayabilirsiniz. Gördes'in 53 köyü vardır. Bütün köyleri, sakin ve doğası bozulmamıştır. Bu köyleri, gezebilir, köy yaşamını yakından görebilir, alışveriş yapabilir, hayvanlarını otlatan, tarlalarında çalışan köylülerle anı fotoğrafları çekebilirsiniz.
3-Gördes Açık Hava Barış Müzesi ve Etnografya Müzesini gezebilir. Gördes Düğümü Halı Atölyesini ve yağhaneyi gezebilir, buralarda yapılanları yakından görebilirsiniz. Alışveriş yapabilirsiniz.
 4-Yöresel tatların servise sunulduğu Havuzlu Çarşıya uğramalısınız. Kahvaltı Sokağı da Havuzlu çarşının hemen yanındadır.
Havuz akşamları ışıklandırılır. Fıskiyesi sürekli çalışır. Çevresi Halı dokuyan, halı çözen (dokuma düzenine hazırlayan), elemne başında argaç saran, her biri birer sanat eseri olan heykellerle süslenmiştir. Bir gününüzü sıkılmadan geçirebilirsiniz. Burası, Üniversite ve hastane çalışanlarının uğrak yeridir. Yerel eşyalar kullanılarak döşenmiş, duvarları süslenmiş lokantalar ve kafeteryalarda huzurlu, keyifli zaman geçirebilirsiniz. Fırında sura, karnıyarık, otlu pide, kulaç yiyebilirsiniz. Kafeteryalarda yöreye özgü, civanperçemi (ayva danası) kantaron(basan otu) çay otu, üzüm şırası içebilirsiniz. Helvacıya uğrar helva yapımını izler. Üzeri dondurmalı sıcak helva ve menemenli menüsünü sipariş verebilirsiniz. 
İsterseniz Havuzlu Çarşının bir sokak ilerisinde 50 kuruşa çay içebilir, çok uygun fiyata kanınızı doyurabilirsiniz.
Bu yörenin sarı buladan denilen yaşmak kumaşlarından dikilmiş çevre ve halı motifleriyle süslü kıyafetler ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Gördes gelinlerinden esinlenerek tasarlanan Türkiye'nin başka hiçbir bölgesinde görülmeyen bebekler alabilirsiniz.
5- Her ebatta dokunan Gördes halısı, çitlembik yağı, zeytinyağı, parfüm, sabun,  Yöreye özgü sağlığa yaralı kurutulmuş otlar, buladan kumaştan giysiler, Gördes düğümü ve halı desenli hediyelikler, köpük ve tahin helva, ekşi mayalı taş fırında pişen ekmek çeşitlerinden alınmadan dönülmez. 
Değerli okurlarım, bu yazımda hayallerimi dile getirdim. Tabi ki bu hayalleri var olanların daha da iyi olması üzerine kurdum. Umarım sizlerde benim düşlerime katılıyorsunuzdur.
 Sağlıcakla Kalın Değerli okurlarım.
 

Bu yazı 1572 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum