Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Nasıl Bir Çevrede Yaşamak İstiyoruz?

10 Mayıs 2019 - 14:59

Geçtiğimiz günlerde güzel bir etkinliğe davet edildik. Gördes sokaklarında yürüdük. Öğrenciler, veliler, öğretmenler ve şehrimizin yetkilileriyle birlikte sloganlar seslendirdik. Bireysel olarak söylemek isteyip de dile getiremediğimiz duylarımızı hep birlikte Gördeslilere duyurduk. Birlikten kuvvet doğar atasözü bir kez daha yerini bulmuştu. Attığımız sloganlara alınan alkışlar da insanımızın doğayı korumaya ne kadar istekli olduğunun kanıtı gibiydi.
Gördes Cumhuriyet Ortaokulu idareci ve öğretmenlerini kutluyorum. Günümüzün en önemli sorununu gündeme getirdikleri için.
Vatandaşlarımız temiz çevre konusunda duyarlı olmaya duyarlı fakat uygulamada çok eksikleri olduğu görünüyor. İlk aklıma gelen; evimizin karşısında bulunan şehrimizin en güzel parkında, çocuklarının ihtiyaçlarını çimenlerin üzerine bir köşeye yaptıran ebeveynlere tanık olmak beni üzüyor. Çekirdek kabukları, naylon torba, plastik tabak, bardakların sağa sola atılmasını saymıyorum. Parklarda görevli bulundurulması, uyarılar yapılmasının iyi bir çözüm olacağı düşüncesindeyim. İnsanlarımız zaman içinde parkları ve çevrelerini temiz tutmaya alışacaklar ama. Şimdilerde durum hiç de iç açıcı değil.
Şehir çıkışları, yol kenarları, orman içleri dahi atılan cam ve plastik şişelerle dolu.  Özellikle cam şişeler orman yangınlarına sebep olduğu gibi insanların, yürüdükleri patika yollarda tehlike saçıyor.
 Uyarı levhaları konulmalı, gerektiğinde para cezaları kesilmeli. Bu tür sorunlar sadece Gördes'te değil elbette. Yeryüzünün her ülkesinde, insanoğlunun yaşadığı her yerde az çok benzer sonunlar yaşanıyor.
Dünya hepimizin. Çevre duyarlılığını bir an önce oluşturmalıyız, bu tür sorunlara önlem almalıyız. Gelecek için çocuklarımız için temiz bir dünya için el ele vermeliyiz. 'Kirletmemek temizlemekten daha ucuzdur.' der büyüklerimiz çok doğru bir söz.

Konuyla ilgili koyduğum fotoğraf geçen yaz, Dikili'de çektim. Aynı gün benzerini yol üzerinde mola verdiğimiz Kırkağaç'ta da çekmiştim. Caddelere, cam şişeler için iki renkli, katı atıklar için ayrı, evsel atıklar için de başka çöp bidonları konmuştu.
Böyle bir uygulamanın Gördes'te de olması, çevre temizliği sorununu çözecektir.
Yaşadığım mahalle Yüzbirler'de sadece bir adet çöp bidonu var. Her türlü çöp yani, şişeler, gazeteler, kartonlar, evsel atıklar aynı yere atılıyor. Göz göre göre dünyaya verilen bu zarara dur demeliyiz.
Yapılması gereken her atık için ayrı çöp bidonu konulmalı. Yanı sıra vatandaşa konu hakkında bilgi verilmelidir. Böylece hem atıkları ayrıştırmak kolaylaşacak hem de daha fazla yarar sağlanacaktır.
Çevremizi temiz tutmak için gayret gösterenlerin çoğalması dileğiyle'
Sağlıcakla kalın sevgili okurlarım'

Bu yazı 1594 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum