Reklam
Reklam
Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Gördes Halıları Meydanlarda Tarih Yazıyor

17 Ekim 2020 - 15:50

Geçtiğimiz günlerde tarih ve kültürel anlamda duygu dolu günler yaşadık. Çocukluğumuzda sokaklarımızda yankılanan kirkit seslerini hatırlattı bizlere gördüklerimiz. Gördes Belediyesi Kültür Sarayında gerçekleştirilen halı paneli çok yararlı oldu. Konuşmacılar halıcılığı birçok yönden ele aldılar. Bölge insanımıza gelir kapısı olacak, ekonomiyle ilgili bölümünde konuşmacı önemli konulara değindi. Orada bulunanların fikir sahibi olduklarını düşünüyorum.  
Panelde halktan pek kimse yoktu. Böylesine önemli panele zaman ayrılmalı gelinmeli, burada anlatılanlar dinlenmeli ki konu hakkında bilgi sahibi olalım.
'Gördes Halıcılık Paneli' 15 Eylül 2020 Salı günü belediye kültür sarayında yapıldı. Gördes halıcılığı bilimsel boyutta ele alındı. Halk Eğitim Merkezi ve Gördes Kaymakamlığının birlikte yürüttükleri panel bir ilkti diyebilirim. Geçtiğimiz yıl konu ile ilgili yapılan toplantılara kültür ve doğa derneği adına katıldık. 'Geçmişten Geleceğe Gördes Halıları' kitabı halı panelimizi taçlandırdı. Katkı verenleri kutluyorum ellerine yüreklerine sağlık.
Gördesli girişimci Aziz Aydoğdu, Sevgi Yolunu halılarıyla çiçek bahçesine çevirdi. Tezgah başındaki kadınlar, kirkit vurdular, ilmek kestiler, arada bir makas alıp bağladıkları ilmekleri kestiler. Halı dokumanın her aşamasını meraklılarına gösterdiler. Halı paneli günü açılan sergi çok önemliydi, bir gün yetersizdi diye düşünüyorum. Birkaç gün kalmalıydı. Emeği geçenleri Aziz Bey'in şahsında kutluyorum. Bu sergi bir başlangıç olsun Gördes'imize hayırlı uğurlu olsun. Artık sıra Halı Müzemizde, şehir merkezinde yanında halı dokuma atölyesi ile.
Daha çok halı sergileri yapmalıyız şehrimizin markası olan halımızı tanıtmalıyız Yazılarımda da dile getirdiğim gibi elimden geldiğince de yetkili mercilere de iletiyorum bu dileklerimi.
Geçen hafta dernek yönetim kurulu olarak Gördes Belediye Başkanımızı makamında ziyaret ettik. Yararlı bir görüşmemiz oldu. Makam odasında üzerinde yürüdüğümüz Aziz Beyin halılarından seçilmiş Kız Gördes halısı hepimizi mutlu etti, sevindirdi. Artık bundan böyle evlerimizde, iş yerlerimiz el dokuma halılarımızı kullanmalıyız. Gördesli girişimcilerimize destek olmalıyız.
Burada Ağabey'im Abbas Ataman'ın ortaokul sıra arkadaşı, ünü yurt dışına kadar uzanan Mehmet Ünal, benim manevi ağabeyimdir. Ünal ailesinin Gördes halıcılığının ayakta kalması, bugünlere gelmesinde sabırla verdikleri emekleri herkes bilir. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıktılar, yurt içinde ve yurt dışında yapılan fuarlara sergilere katıldılar. Burada kendilerine teşekkür ediyorum.
Yüzbirlerdeki evimizin bahçe duvarlarına çeşitli büyüklüklerde halı desenleri çiziyorum su boyalarla boyuyorum. Şehrini güzelleştirmek isteyenlere de öneririm. Gördes halı desenlerini boş buldukları evlerin ve bahçelerinin duvarlarına çizip boyasınlar.
Şehrimizde halıcılıkla ilgili seminerlerin, panellerin ve konferansların artması dileğiyle'

Bu yazı 30237 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum