Reklam
Reklam
Hüseyin TUNÇAY

Hüseyin TUNÇAY

htuncay45@gmail.com

Bir Eski Gördes Şiiri

25 Eylül 2020 - 19:42

Yaşları ilerleyen büyüklerimizin kıymetliler kervanında, 'Mushaf'ın fevkâlade bir yeri vardır. Kelâm-ı Kadim (Kur'an-ı Kerim), edeple alınır, okunur ve kalbî bir ihtiramla yerine koyulur ve muhafaza edilir. Tıpkı merhum babaannemin yaptığı gibi.
            Sizde iz bırakan, tekrar tekrar okumaktan, hatırlamaktan haz alıp, dönmek istediğiniz zamanın hayaliyle mest olmak istediğinizde şöyle bir bakacağınız, nazar edeceğiniz, paha biçilmez bir hazine olarak gördüğünüz emanetlerinizi de o kıymetlinizin arasında misafir edersiniz. Allah'ın kelâmını okur, tefekkür eder, yaradanınızı ulular sonra da bir ömrün izlerini sürer, hatıralara göz atar, dokunur ve kimi zaman nemli gözlerle okur, yalan olduğunu bile bile hülyaların arasından çıkmak istemezsiniz.
            Arkadaşım Mehmet Yoğurtçu, 2019 yılında vefat eden annesi Nemide Teyzenin (1927-2019) okuduğu Kur'an-ı Kerim'in arasında bulduğu, yılların izini taşıyan, Gördes'e ait duygu ve düşünceleri anlatan şiiri bana ulaştırınca eski topraklarımızın, ecdadımızın memleket sevgisi, o sevgiyi her daim yaşatma azim ve iradeleri beni duygulandırdı.
            Bugüne gelene kadar, zamanı taşımaktan, satırlarındaki sitemin yükünü çekmekten yorulduğu belli sararmış çizgili bir kâğıda, gayet düzgün şekilde, büyük temel harflerle yazılmış bir şiir: 'Talihsiz Gördes'. Mehmet, 'Annemin yazısı güzeldi, o yazmıştır.' dedi. Şairi belirtilmeyen şiiri Gördes ile ilgili kaynaklardan araştırınca; Bir Zamanlar Gördes (1) kitabımızın 'ESKİ GÖRDES'TE ÇOK SEVİLEN ŞARKI, TÜRKÜ VE MARŞLAR' bölümüne aldığımızı, başlığını belirtemediğimiz şiirin, 1954 yılında Eski Gördes'i ziyaret eden Adalalı Aşık Mazhar tarafından yazıldığı bilgisine ulaştım.
            Şiir, 'Bir Zamanlar Gördes' kitabına aldığımız şekliye şöyle:
Dinleyin arz edeyim size bir şiir,
Bir dağ eteğinde uzanır Gördes.
Güneyinde akar küçük bir nehir,
Bir dağ eteğinde uzanır Gördes.
 
Batısında muazzam bir kabristan,
Kabristanda yatar yüzlerce sultan,
Hüseyni Babadır başta kumandan,
Nice erlerle doludur Gördes.
 
En yüksek tepede Açıkbaş Sultan,
Kemali dillere olmuştur destan,
Derdimle ah çekip eylesem figan,
Onulmaz yaremi sarandır Gördes.
 
Bir ıssız dağdadır yoktur ovası,
Görünür kenarda bir tek çarşısı,
Yukarı naklolmuş şehrin yarısı,
Bin türlü mihnete dalandır Gördes.
 
 Pek yakın zamanda çöken bu heyelan,,
Nice haneleri eylemiş viran,
Zulmetmez kimseye Ulu Yaradan,
Takdire boynunu eğendir Gördes.
 
Yeni şehre geldim eyledim nazar,
Yok imiş gezecek bir çarşı pazar,
Halini gördükçe yüreğim sızlar,
Yıkılıp da mamur olandır Gördes.
 
Kader böyle imiş eyledik mihman,
Kalırız bu yerde biz hayli zaman,
Aşk ile okunur beş vakit ezan,
Gönlümün bir vahdet yeridir Gördes.
 Adalalı Aşık Mazhar, 1954
                 Merhum Adalalı Aşık Mazhar, şiirinde Eski Gördes'in coğrafi konumunu, öne çıkan özelliklerini, şehrin manevi mimarlarını, yaşayanların sosyal ve ekonomik durumlarını öyle güzel ifade etmiş ki, Gördes sevdalılarının duygularına tercüman olmuş, zamanın ruhunu yansıtmış.
                Şiirin son mısrasını, 'GÖNLÜMÜN BİR VAHDET YERİDİR CANIM GÖRDES.' diye yazarak, bu şirin ilçeye, güzel topraklara 'can'ını da katan muhteşem insanlara, ebediyete göçen büyüklerimize rahmet diliyor, engin memleket sevgileri ve hizmet duyguları karşısında şükran ve minnet hislerimi ifade etmek istiyorum. Ruhları şad olsun.
KAYNAKLAR:
1)Bir Zamanlar Gördes, Anlatan: Zekeriya Yurtoğlu S. Sami İlker, Hüseyin Tunçay, Halil Aker, Manisa, 1999, s. 325
2) Nemide Yoğurtçu'nun yazdığı 'Talihsiz Gördes' şiirinin fotoğrafı

Bu yazı 16505 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum