Çocukları Kış Enfeksiyonundan Nasıl Korumalı?

Yazarımız İsmail Aybey, Uzm.Dr.Halime Yücel ile görüştü.

Reklam
Çocukları Kış Enfeksiyonundan Nasıl Korumalı?
04 Ocak 2016 - 16:48
Gazetemiz Köşe Yazarlarından İsmail AYBEY, soğukların artmasıyla çocuk hastanelerinde görülen hasta artışı nedeniyle Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Halime YÜCEL ile görüştü. YÜCEL, kış enfeksiyonlarına karşı anne balalara tavsiyelerde bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız Dr.Halime YÜCEL, havaların soğumasından dolayı çocukların kış hastalıklarından korunması için önerilerde bulundu. Çocukların hastalanmasını beklemeden okul öncesi ayrıntılı sağlık kontrolünden geçmelerinin çocuklarda birçok hastalığın erken teşhisine ve gelişimlerine, okul başarılarına olumlu katkı sağlayacağının önemine değinen Yücel, okulların açılması ve çocukların bir arada bulunmasıyla hastalıkların daha çabuk yayılabileceğini ifade etti. Yücel, 'Okula yeni başlayan çocukların genel fizik muayeneleri ile birlikte, görme ve işitme kontrollerinin yapılması özellikle önem taşır. Fiziki muayenede büyüme ve gelişmesinin değerlendirilmesi, davranışsal sorunların varlığı, konuşma ve dil taraması, görme ve işitmenin değerlendirilmesi, organik bir patolojiye işaret eden herhangi bir bulgu varlığında ileri tetkikle tanıya gidilmesi önemlidir' şeklinde konuştu.
KAPALI ORTAMLARDA ENFEKSİYONLAR HIZLI YAYILIYOR
Kış aylarında hastalıkların çabuk yayılmasında önemli bir nedeninin kapalı ortamlarda geçirilen zamanın yaz aylarına göre daha fazla olmasının olduğunu dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Halime YÜCEL, 'Özellikle çocuğunuz okul döneminde ise kış dönemi hastalıklarına karşı daha savunmasız olur. Bu nedenle mümkün olduğunca çocuğunuzu kapalı ortamlara sokmayın, hasta iken okula göndermeyin ve diğer çocuklardan uzak tutun.' Şeklinde konuştu.
GRİP AŞISI YAPTIRIN
Kış enfeksiyonlarından koruyan grip aşısı 6 aydan büyük her çocuk için önerdiklerini belirten Yücel, 'Çocuğunuz okula gidiyorsa, sağlık öyküsünde bazı kronik rahatsızlıkları varsa ya da astım, bronşit, kan hastalıkları ve romatizmal hastalıkları geçirdiyse, mutlaka grip aşısı yaptırılması gerekir. Kış aylarında çocuklara, ekinezya, mürver çiçeği ve ekstra C vitamini içeren besin takviyeleri verilebilir. Çocuğunuza bal yedirmek ya da ballı süt içirmek solunum yolu yumuşaklığını artırır. Çinko ise bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocuğunuza kış aylarında ekstra çinko vermek enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olur. Çocuk iştahsız ya da sağlıksız besleniyorsa vitaminler ile takviye etmek gerekir. Normal beslenen çocuğun vitamin ihtiyacı olmaz. Beslenme düzeni kötü olan çocuğa ise balık yağı desteği verilebilir.' şeklinde konuştu.
 SIVI TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Yücel, 'Çocuklar hastalandıkları zaman iştahları da azalır, dolayısıyla daha az sıvı alırlar. Böyle durumlarda da çocuğunuzun daha fazla sıvı almasını sağlamanız gerekir. Bu ihtiyacı gidermek için taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları (papatya, adaçayı, ıhlamur) ve ballı süt içirilebilir. Böylece çocuk hem kalori hem de sıvı gıda almış olur' şeklinde konuştu.
ÇOK KALIN GİYDİRMEYİN
Kış aylarında tek bir kalın kat giydirmektense, ince birkaç kat giydirmenin doğru olduğunu dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Halime YÜCEL,  'Kat kat giydirilen ince giysi arasındaki hava ısındığı için, tek kat kalın giysiden daha sıcak tutar. Ayrıca vücut ısısı arttığında ince katlardan birini çıkararak ısısını dengelemek mümkündür. Bu yüzden, çocuğunuzu normalden bir kat daha fazla giydirmeniz yeterlidir. Küçük çocuklar daha çok başlarından üşüdüğü için bere ile kaşkol giydirilmesi faydalı olur. Fakat bunların da temizliğine dikkat edilmesi, sık sık yıkanması gerekir' şeklinde konuştu.
Reklam
Reklam
Bu haber 3991 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum