Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Akıncılar Çalıştayında Tarih Canlandı

Demirci Akıncıları'nın hikayesi ilk defa bilimsel bir toplantının konusu oldu.

Reklam
Akıncılar Çalıştayında Tarih Canlandı
15 Mayıs 2015 - 00:15
Reklam
Reklam
İstiklal Harbinde kaymakam İbrahim Ethem önderliğinde destanlık mücadele veren ve tarihe ‘Demirce Akıncıları' olarak geçen kahramanların hikâyesi, ilk defa bilimsel bir toplantının konusu oldu.
            ‘İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayı' başlıklı çalışma, 21–22 Mayıs 2015 tarihlerinde Demirci'de gerçekleştirildi. Demirci Kaymakamı Atilla Kantay'ın geliştirdiği bu projede, CBÜ Tarih bölümü büyük katkı sağladı. Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, çalıştaya destek verdi.
            Demirci Akıncılarının hikâyesi, 1920'li yıllarda Gördes-Demirci, Sındırgı üçgeninde başladı. Kaymakam İbrahim Etem, Parti Pehlivan, Halil Efe, Makbule Hanım bu mücadelenin sembol isimleri oldu.
            Aslında onların hikâyesi unutulmuş ve toplumda hak ettikleri itibarı bir türlü alamamıştı. Bu durum, bugünkü kuşakların kusuruydu. 95 yıl sonra Akıncıların kahramanlık hikayesi, ilk defa bilimsel bir toplantının konusu yapılarak kamuoyunun dikkati çekildi.
            Akıncılar Çalıştayına; Vali Erdoğan Bektaş, Manisa Milletvekilleri Hasan Ören ve Selçuk Özdağ, Gördes, Demirci ve Selendi Kaymakamları, Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, CBÜ öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, eğitimciler, Akıncıların hayatta olan yakınları ve kalabalık bir basın gurubu katıldı.
            Çalıştayın ilk bölümünde konuşmalar yapıldı, görsel sunumda bulunuldu. Efelerin türküleri ve şiirleri dile getirildi. Bir tarih yeniden canlandı böylece. İlk bölümün son demlerinde, Parti Pehlivanın torunu ve Makbule Hanımın yeğeni sahneye davet edildi. Onların konuşmaları gözyaşları arasında izlendi.
            Çalıştayın sonraki bölümlerinde, komisyon çalışmaları başladı. 5 komisyon 2 gün boyunca, Demirci Akıncıları üzerine çalışma yaptı. Akademisyen, yazar, asker, senarist, film yapımcısı çok sayıda üyeden oluşan komisyon çalışmalarının sonucu önümüzdeki günlerde rapor olarak kamuoyuna sunulacak.    
Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 3468 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum