Zemheri Ayı Dişini Gösterdi

Bu hafta ilçemizde gündüz -8 dereceyi gördük.

Reklam
Zemheri Ayı Dişini Gösterdi
28 Ocak 2017 - 15:02
Reklam
            Zemheri, eskilerin takip ettiği mevsim aylarından birisidir. 4 mevsimden birisinin adı olarak kullanılır. Kış anlamına gelen zemheri, 22 Aralık ile 31 Ocak tarihleri arasında geçer.
            Arapça ‘zem' kelimesinin anlamı kış'tır. Farsça ‘harir' kelimesinin anlamı ise uğultudur. Zemheri bu iki kelimenin karışımıyla ortaya çıkmıştır. Yani uğuldayan kış anlamına gelir.
            Zemheri kışın en sert ve soğukların en dondurucu olduğu bir dönemdir. Nitekim bu yılın zemherisinde, onun sert yüzüyle karşılaştık. Kar, buz, don derken, geçtiğimiz hafta içerisinde aşırı sert soğuklarla karlaştık. İlçemizde gündüz saatlerinde hava sıcaklığı -8 dereceleri gördü.
            Eski kuşaklar zemheri üzerine emsalsiz deyişler, deyimler ve sözler geliştirmiştir. Mesela zemheri günlerinde nasıl yenir. Ne yersen ye, daima üç tane ye. Ortalık kar, buz ve soğuktur zemheride. Şöyle demiş eskiler: 'Zemheride ya yumurtanın üçünü, ya tavşanın kıçını yiyeceksin'
            Zemheri kadar soğuk diğer kış ayı hamsindir. Yine halk muhayyilesi, bu iki ay için değişik yakıştırmalar yapmıştır. Mesela bir tanesini anlatalım:
            Zemheri ayı, hamsin ayına kemsin demiş. Kem, berbat kötü demektir. Hamsin ayı, zemheriye cevap vermiş; kemimdir amma kelp'i gölgemde yatırırım.
            Kelp köpektir. Hamsin ayı kem olduğunu kabul ediyor. Ancak bir özelliğini de ortaya koyuyor. Bu kem günlerinin arasında, bir köpeği bile gölgede yatıracak sıcak günler sunuyor. Nitekim kelp'in gölgede yattığı günler, çiftçiler için bulunmaz bir imkan ortaya koyar. Tarlalar sürülür tütün fidanı ocakları hazırlanır..
Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 4563 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum