Patates Üretiminde Hazin Son

Üreticiler yine zarara uğradı, patates yetiştirmekten vazgeçiyor.

Reklam
Patates Üretiminde Hazin Son
22 Temmuz 2017 - 15:54
Reklam
Patates üreticisinin beli doğrulmuyor. Yazlık üründe ilçemizde fiyatlar 30 kuruş civarında gerçekleşti. İşçi fiyatlarının yüksek olması işin içine katıldığında, bu rakam daha aşağılara düştü.
            Üretici; kazanmak bir yana, en az zararı nasıl ederimin derdine düştü bu yıl. Sınırlı olan ekim alanlarında hasat, 15 gün içerisinde tamamlandı. Maliyetin kilo başına 1TL'ye yaklaştığı patates üretiminde, üretici son yılların kamburu altında kıvranıyor.
            Nereden nereye!!
            Daha 10 yıl önce, ilçemizdeki patates üretimi büyük umut vaat ediyordu. Bodamastan Bayat alanına uzanan hatta, 2 bin dönümlük ekim sahalarıyla ilçe tarımının gözdesi haline gelmişti.
            Son üç yılda ürün piyasası hızla irtifa kaybetti. Üretici umutla hep yeni yıla sarıldı. Fakat her yeni yıl, yeni zararlar meydana getirdi. Üreticilerin büyük bölümü yılların zararını ödemekle meşgul bugün.
            Bu yıl üretim kapasitesi 400 dönüm civarında gerçekleşti. Bugüne kadar çok sayıda tanınmış üretici, patates ekiminden vazgeçti. Önümüzdeki yıl vazgeçenlere yeni isimler katılacak. Çünkü bu kahredici şartları, üreticilerin kaldırması artık mümkün değil.
Reklam
Bu haber 2514 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum