Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

40 Yılın Tarihi Onun Defterlerinde Gizli

Evciler Mahallesinde oturan 88 Yaşındaki Mehmet İnce'nin günlükleri görenleri hayrete düşürüyor.

Reklam
40 Yılın Tarihi Onun Defterlerinde Gizli
03 Ekim 2015 - 15:28
Reklam
Reklam
Evciler mahallesinde oturan 88 yaşındaki Mehmet İNCE, son 40 yılın tarihine yazılı şahitlik yapıyor. Bugün sahip olduğu tarih defterleri, aslında emsalsiz bir hazine değerinde.
            Mehmet dede, yaklaşık 40 yıldır defterine not tutmaya başlamış. Köyünde kimler öldü, kimler evlendi, kimler boşandı, kimler sünnet oldu günü gününe, tarihi tarihine not düşmüş. Ölüm sebeplerini, boşanma nedenlerini bile yazmış.
            Sadece bunlar değil not tuttukları. Günün önemli siyasi ve sosyal olaylarını da defterine kaydetmiş. Ecevit ne zaman başbakan oldu, Obama hangi tarihte göreve başladı gün ve tarih itibarıyla onun defterlerinde yer almış. Seçimleri kazanan partiler kaç vekil çıkarmış, hangi parti kaç bakanlık elde etmiş gibi bilgileri, onun tarih defterinde bulmak mümkün.
            Mehmet İnce bugün 88 yaşında ve hala diri bir hafızaya sahip. Devrimizin modern bir vakanüvisti. Bir yıldır artık not tutamıyorum diyor. En az 5 ciltlik not defteri, tarihi bir hazine değerinde.
            1973–1977 yılları arasında, Evciler köyünde muhtarlık yapmış Mehmet İnce. O yıllarda kardeşi Sadık vefat edince, onun hatırasını yaşatmak için ilk defterine ölümünü not tutmuş. Ve hikâyesi böyle başlamış.
            Mehmet İnce aynı zamanda bir inşaat ustası. Oturduğu evin temelinden çatısına kadar her şeyini kendisi yapmış. Bir başka özelliği daha var Mehmet dedenin. Yörede tanınmış bir baston ustası aynı zamanda. Yaşlıların bütün bastonlarını hep o yapmış.
            88 yıllık bir ömre çok yönlü ustalıkları ve maharetleri sığdıran Mehmet dede, 3 kız olmak üzere 4 evlat sahibi. 9 torunu var, torunlarının çocukları var.
            Ciltli defterlerine torunları gözü gibi bakıyor. Kaybolmasın ve bozulmasın diye titizlik gösteriyor.
            İlk mektebi zor şartlarda bitirmiş Evcilerli Mehmet İnce'nin buram buram tarih kokan defterlerinde kullandığı el yazısı ise, görenleri hayrete düşürüyor.


Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 6370 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum