Susuzluk Tarımın Belini Büktü

Tarım arazilerinde ciddi susuzluk problemi yaşanıyor.

Reklam
Susuzluk Tarımın Belini Büktü
01 Eylül 2020 - 12:05
Reklam
Ülke genelinde susuz bir yaz yaşıyoruz. İçme suyu sıkıntısının yanı sıra, susuzluk tarımın belini büküyor. Tarladaki ürünleri, en kritik zamanında sulamak mümkün olmuyor. Gölet ve barajlarda su seviyesinin inanılmaz ölçüde düşmesi, ciddi kaygı uyandırıyor.
            İlçemizde durum daha vahim. Doğanpınar ve Güneşli barajları sayesinde bölgede bulunan tarım arazileri sıkıntı çekmiyor. Ancak Gördes çayını besleyen ana suların önü barajla kesilince, Akpınar köprüsünden Kılcanlar adasına uzanan büyük bir tarım sahası, su problemiyle karşı karşıya kaldı.
            Üreticiler çaresizlik içinde, Gördes çayını delik deşik etti. Ürün susuzluktan tarlada kavrulurken, çare diye çukurlar kazılıyor, yerin daha altına inmeye çalışılıyor. Doğanpınar barajından salınan su ise hiç yerine geçiyor.
            Gördes çiftçisi dertli mi dertli. Silajlık mısırlar 1 metre boyu ancak bulmuş. Fakat su yok. Tek çare onları biçmek oluyor. Bu, verim ve kalite kaybı demek. Keza biber ve domates tarlaları da aynı kaderi yaşıyor.
            Kırsal bölgelerdeki bütün pınar ve çeşmeler kurumuş halde. Tek damla su akmıyor. Bazı mahalleler içme suyu sıkıntısı yaşıyor. İlçe merkezinde sıklıkla yaşanan su kesintileri, aslında susuzluğun hangi boyutlara vardığının göstergesi oluyor.
            Kış, kış gibi çalışmadı. Yeterli yağış düşmedi. Mayıs ayındaki anormal sıcaklar, Ağustos başında geri geldi. Bu olumsuz iklim şartları yüzünden, başta domates olmak üzere pek çok ürün tarlada kurumaya başladı.
            Yöremizdeki Doğanpınar, Güneşli, Gördes ve Demirköprü barajlarındaki su seviyesini görenler gözlerine inanamıyor. Önümüzde her şeyden önemli, bir derdimiz olacak gibi gözüküyor. Kullanma suyu bir yana, içme suyunda da büyük sıkıntı çekilecek gibi duruyor.
Reklam
Reklam
Bu haber 12401 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum