Gördes Zeytinciliğinde İlginç Rakamlar

İlçemizdeki toplam zeytin ağacı sayısı yaklaşık 1 milyon civarında.

Reklam
Gördes Zeytinciliğinde İlginç Rakamlar
19 Aralık 2015 - 13:00
Reklam
Tane ve yağ fiyatlarındaki yükseliş, ortalama verimle desteklenince, yıllar sonra Gördesli zeytincilerin yüzü güldü. Diğer bölgelere kıyasla, bu yıl 3500 ton civarında bir verim beklenmesi, ilçe ekonomisine ciddi katkı yapacak.
            İlçemizin hemen her bölgesinde, zeytin bahçelerine rastlamak mümkün. Ancak yoğunluk itibarıyla bazı bölgeler öne çıkıyor. Bu bölgelerimiz Çağlayan, Yeniköy, Tepeköy, Yakaköy ve Kayacık aşağı nahiye hattında yer alıyor. İlçe merkezinin yanı sıra Salur, Gördes zeytinciliğinde önemli bir yere sahip.
            Gördes zeytininde iki cins ilk sırada yer alıyor. Tirilye(Gemlik) ve Edremit cinsleri. En çok dikimi olan cinsi ise tirilye ağaçları oluşturuyor.
            İlçe zeytinciliğinde verim, ortalama ağaç başına 20-25kg arasında değişiyor. Akhisar zeytinciliğine göre bu oran, hemen hemen yarı yarıya anlamına geliyor. Buna karşılık yağ çıkarma oranında, Gördes zeytini fark atıyor.
            Gördes zeytinlerinden üretilen zeytinyağının, bir başka ayrıcalığı var. Dikim sahalarının çoğu sulanamadığından ve ideal rakımlarda bulunduğundan, zeytinyağının aroması ve lezzeti tercih konusu oluyor.
            Ne kadar zeytin sahamız ve ağacımız var sorusunun karşılığında, karşımıza ilginç rakamlar çıkıyor.
            23500 dekarlık bir alanda zeytin ağacı var Gördes'te. Çiftçi kayıt sistemine göre bu rakam resmi bir bilgi. Kayda girmemiş sahalarla birlikte, bunun 30.000 dekar olduğu hesaplanıyor.
            İlçemizdeki toplam zeytin ağacı sayısı ise yaklaşık 1 milyon civarında. Bu sayının önemli bir bölümü, genç ağaçlardan oluşuyor. Bu yüzden, şimdilik ancak yarısından istenilen verim alınabiliyor. Yaklaşık 10 yıl sonra, bugünkü verim miktarının ikiye katlanması ön görülüyor.
Reklam
Reklam
Bu haber 4253 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum