Gördes Tarımında Yıl Zararına Çalıştı

Meyvecilikten tarla bitkilerine kadar tüm tarımsal faaliyetlerde, çiftçilerimiz zararına yılın burukluğu içerisinde kıvranıyor.

Reklam
Gördes Tarımında Yıl Zararına Çalıştı
27 Temmuz 2015 - 15:08
Reklam
İlçe tarımında zararına bir yıl yaşanıyor. Meyvecilikten tarla bitkilerine kadar tüm tarımsal faaliyetlerde, çiftçilerimiz zararına yılın burukluğu içerisinde kıvranıyor. Olumsuz mevsim şartlarının yol açtığı gelişmeler, aynı zamanda ürün piyasalarını da olumsuz etkiledi.
            Gördes'li ünlü ressam ve söz ustası Deringöz'ün, yıllar önce söylediği bir dörtlük, bu yıl yaşadığımız hayal kırıklığını ifade ediyor gibi. 1948 yılında Ressam Deringöz, aynen şunları söylemiş Gördes için:
            Yaz gelince yamaçları bezenir
            Köprüsü vardır boydan boya uzanır
            Esnafını sanma para kazanır
            Her sene zararına kalmış Gördes'in
            Evet, bu yılın zararına şartlarından sonra, umutlar yeni yıla kaldı. Çiftçinin karnını yarmışlar, içinden 40 tane yeni yıl çıkmış. Gerçekten bu tespit son derece doğru.
            Bu yıl başta meyvecilik perişan oldu. Mayıs ve Haziran ayındaki yağışlar, kirazda ürün kalitesini düşürdü. Bir anda piyasalar alt üst oldu. En kaliteli kiraz 2 TL'ye satıldı. Ürün 1TL'nin altını gördü.
            Haşhaş bahar aylarında kıskandıran bir görüntü veriyordu. Haziran yağışları, bu ürünü de perişan etti. Kalite düştü, ürün hasatı gecikti.  Düşük fiyatlarda eklenince, üretici hayal kırıklığı yaşadı.
            Patates'te bahar aylarındaki umutlu hava, hasat döneminde ters yüz oldu. İşçi ve nakliye problemi olan Gördes tarımında, dönüm başına fiyatlar 1000TL'ye kadar düştü. Üretici tarlada kalmasın diye her şarta razı oldu.
            Tütün, benzer iklim şartlarını gadrine uğradı. Ürün bir anda gelişti ve tuğ çıkarmaya başladı. Zamana karşı yarışta, üretici çaresizlik yaşıyor. Amele ücretleri 60TL olmuş. Üstelik amele temini imkânsız hale gelmiş.
            İşin özeti; Gördes tarımında, bu yıl para kazandım demek imkânsız hale geldi.
Reklam
Reklam
Bu haber 2682 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum