Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

BDP'den çözüm sürecine 3 şart

BDP Genel Başkanı Demirtaş, çözüm sürecinde kapsamlı görüşmelere başlanabilmesi için 3 şart öne sürdü.

Reklam
BDP'den çözüm sürecine 3 şart
31 Ekim 2013 - 16:17
Reklam
Reklam

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinde kapsamlı görüşmelere başlanabilmesi için Abdullah Öcalan'ın dış dünyayla temasının kolaylaştırılması, Türkiye içinden gözlemci olarak sivil bir inisiyatifin sürece müdahil olması ve hükümetin takvimlendirilmiş projeyle masaya gelmesi gerektiğini savundu.    

Demirtaş, ABD temasları kapsamında BDP'nin başkent Washington'daki temsilciliğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Temasları hakkında bilgi veren Demirtaş, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Victoria Nulland ile görüştüklerini belirtti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin verimli geçtiğini ifade eden Demirtaş, görüşmede Türkiye'deki çözüm süreci, Suriye ve Rojava'daki gelişmelere ilişkin BDP'nin görüşlerini aktardıklarını söyledi. Demirtaş, ABD Kongresi'yle herhangi bir temaslarının olmadığını dile getirdi.

Sürecin hızlanması için 3 mekanizma

Demirtaş, Türkiye'deki çözüm sürecinin dünyanın her yerinde yakında takip edildiğine değinerek, ABD'nin de süreci yakından izlediğini vurguladı. 

Çözüm sürecinde tıkanıklığa işaret eden Demirtaş, kapsamlı görüşme sürecine geçilebilmesi için üç ayrı mekanizmanın devreye sokulması gerektiğini savundu. Demirtaş, 'Sayın Öcalan'ın dış dünya ile temasının kolaylaştırılması bu mekanizmalardan biridir. Gözlemci güç olarak sivil bir inisiyatifin ortaya çıkması ikincisidir. Üçüncüsü de hükümetin bir proje şeklinde takvimlendirilmiş, başlıkları belirlenmiş şekilde masaya gelmesidir. Bütün bunlar gerçekleşirse tıkanıklığın ben aşılacağına ve sürecin hızlanacağını düşünüyorum' diye konuştu.

Yeni sınırlar çizme niyetimiz yok

Demirtaş, Kürt sorunu tartışıldığında sürekli 'Bölünecek miyiz'' sorusunun gündeme getirildiğini belirterek, yeni sınırlar çizmeden de çözümün sağlanabileceğini anlattı. 'Türkiye'deki Kürtlerin bölüp parçalama gibi bir niyeti yok' diyen Demirtaş, 'Tam tersine Kürdistan dört parçaya ayrılmış durumda ve Kürdistan'ı dört parçaya ayıran sınırların giderek anlamsızlaşması gerekiyor. Esnek sınırlara dönüşmesi gerekir. Avrupa Birliği'ne benzer modellerin tartışılması lazım. Yoksa biz yeni sınırlar çizerek veya sınırları değiştirerek Kürt sorununu çözme niyetimiz yok' ifadesini kullandı.

'Keşke Ahmet Kaya sağken yapılabilseydi'

Ahmet Kaya'ya verilen Cumhurbaşkanlığı ödülünün sorulması üzerine Demirtaş, bu konuda geç kalındığını söyledi. Demirtaş; 'Aradan bunca yıl geçtikten sonra Cumhurbaşkanlığı makamının aslında özür mahiyetine gelebilecek bir yaklaşımla sevgili Ahmet Kaya'yı yılın sanatçısı ilan etmesi ve ödül vermesi anlamlı olmuştur. Gecikmiş de olsa bir devlet özrü olarak görülmelidir. Keşke daha erken yapılabilseydi, sağken yapılabilseydi' diye konuştu.

Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 4333 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum