Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Başbakan Abe: "O gün Erdoğan'dan etkilendim"

Marmaray'ın açılışında konuşan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Başbakan Erdoğan'ın olimpiyatlarda gösterdiği tavra hayran kaldığını anlattı.

Reklam
Başbakan Abe: "O gün Erdoğan'dan etkilendim"
31 Ekim 2013 - 17:40
Reklam
Reklam
Japon Başbakan Abe konuşmasında: ''Mayıs ayında Erdoğan ile görüştüğünü o gün Olimpiyatlar için yarıştıklarını kim kazanırsa birbirlerini tebrik edecek demiştik. 7 Eylül'de Tokyo kararı çıktıktan sonra Erdoğan yanıma geldi ve beni kutladı.

O GÜN YÜREKTEN ETKİLENDİM

O gün Erdoğan'dan yürekten etkilendim. Başbakan Erdoğan,  bu projenin kendileri için önemini anlattı ve ben bugün Başbakan Erdoğan'a sözümü tutmuş oluyorum'' dedi.

Türkiye ve Japonya Asya'yı uçuran iki kanattır

Asrın Projesi Marmaray'ın açılış törenine katılan Japonya Başbakanı Abe, "Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" dedi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki dostuluğun önemini vurgulayarak, "150 yıllık rüyanızın gerçekleştiği bugün, doğu ile batıyı birleştiren metropol İstanbul'a ayak bastığımda aklımdan hep böyle düşünceler geçti. 'Asya'ya barış ve Asya'ya refah'. Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" dedi.

Abe, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 90. yıl dönümünü kutladığını belirterek, Türk halkının, tarihini ve geleneklerini özenle korumak suretiyle zorlu çağdaşlaşma yolunda başarıyla ilerlediğini söyledi.

Abe, "Asya'nın doğusundan gelen ve tarihi geleneklere sahip olan bizler, Asya'nın batısında yer alan sizlerin yaşadığı zorlukları çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin ve Türk halkının ebedi refah ve mutluluğunu temenni ediyorum. Cumhuriyet'in 90. yıl dönümü olan bu mutlu günde, sizlerin 150 yıllık rüyası, 1,5 asırlık, Asya ile Avrupa'yı birbirinden ayıran Boğazı demiryolu ile geçme rüyası nihayet gerçek oldu" diye konuştu.

Tokyo-İstanbul demiryolu

Bu yıl mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünde, Tokyo ile İstanbul'un olimpiyatların düzenlenmesi için rekabet içinde olduğunu, görüşmede, kim kazanırsa kazansın, kaybedenin kazananı ilk kutlayacak ülke olcağına söz verdiklerini dile getiren Abe, şöyle devam etti:

"7 Eylül'de Buenos Aires'te, olimpiyatların Tokyo'da düzenlenmesi kararının verildiği anda, Başbakan Erdoğan herkesten önce yanıma geldi ve kutlamak için bana sarıldı. Sayın Erdoğan, işte o anda, sizin gösterdiğiniz cesaret ve dostluk karşısında yürekten etkilendim. Bu defa Erdoğan'ı kutlama sırası bende. Erdoğan, bu yıl mayıs ayında bana doğru yaklaşarak, Marmaray'ın ne kadar önemli olduğunu ve bu projenin tamamlanmasının'''Türkiye için ne derece büyük bir hayal olduğunu anlattı ve açılış törenine mutlaka katılmamı rica etti. Burada bulunmaktan dolayı onur duyuyorum. Çünkü Başbakan'a olan sözümü tutmuş oldum."

Denizin yaklaşık 60 metre derininde inşa edilen batırma tüp tünelinin dünyada bir başka örneği olmadığının ifade edildiğini anlatan Abe, projenin dünyada övgüyle karşılandığını söyledi. Abe, haritalara işlenecek ve nesiller boyunca tarihe kalacak bir projenin ortağı olarak Japonya'nın ve Japon firmalarının seçilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Hadi şimdi de Tokyo'dan kalkıp İstanbul'u geçerek Londra'ya kadar ulaşan bir demiryolu hayalini beraber kuralım" diyen Abe, Türkiye ile Japonya'nın,  stratejik ortaklar olarak, diplomasi, güvenlik ve ekonomi gibi alanlarda diyalog ve işbirliğini derinleştirmeyi, dünya için çalışmayı taahhüt ettiklerini söyledi.

Abe, dünyaya barış ve istikrar getirmek için çalışan Türkiye ve Japonya'nın, geniş Asya kıtasını doğu ve batı uçlarından destekleyen iki kanat olduğunu vurgulayarak, "150 yıllık rüyanızın gerçekleştiği bugün, doğu ile batıyı birleştiren metropol İstanbul'a ayak bastığımda aklımdan hep böyle düşünceler geçti. 'Asya'ya barış ve Asya'ya refah'. Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" diyerek sözlerini tamamladı.
Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 3155 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum