Ahmet Büke Gençlerle Buluştu

Manisa Gördesliler Derneği Kitap Kahve'nin ilk konuğu Büke oldu.

Reklam
Ahmet Büke Gençlerle Buluştu
29 Nisan 2019 - 15:38
Reklam
Manisa Gördesliler Dayanışma ve Kültür Derneği'nin yürüttüğü 'Şehit Makbule'nin Torunları Okuyor Projesi' kapsamında Yazar Ahmet BÜKE, Manisalı gençlerle buluştu.
Gördesli yazar Ahmet Büke; Gördesliler Derneğinin davetlisi olarak katıldığı ve proje kapsamında açılan Kitap Kahvedeki programda yazarlık, kitap, okuma ve iyi bir yazar olmanın inceliklerini anlattı.
İyi bir yazar olmanın birinci şartının iyi bir okuyucu, gözlemci ve dinleyici olmaktan geçtiğinin altını çizen Büke bazı kitaplarında 1970'li yılların Gördes'inden izler bulunduğunu ifade etti.
Kendisini toplumcu edebiyatçılara daha yakın gördüğünü, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Sait Faik gibi Türk edebiyatına emek vermiş pek çok yazarın kendisini etkilediğini ancak kendisini etkileyen ilk kitaplardan birisi olan Dede Korkut kitabını hiçbir zaman unutmadığını, unutamayacağını vurguladı.
Ahmet Büke; 'Benim en büyük şansım, babamın okumama karşı ilgili olması oldu. O zamanlar kitaba ulaşmak şimdiki kadar kolay değildi. Ben yaz tatillerinde ilçemizde bulunan kitapçılarla, günde bir kitap okuma karşılığında çalışmaya başladım. Şu an bir şeyler yazabiliyorsam o günlere borçluyum'dedi.
Program sonunda Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Ertekin tarafından Yazar Ahmet Büke'ye plaket verildi.
Yazar Ahmet Büke Kimdir?
1970 'te Manisa'nın Gördes ilçesinde doğdu. 1997'de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. 2008'de Alnı Mavide(2008) kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülü'nü, 2011'de Kumru'nun Gördüğü (2010) ile Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. Bize yaşamın acı, tatlı, bazen tuhaf, bazen de acayip öykülerle akıp gittiğini hatırlatan Büke'nin E Dergisi, Adam Öykü, Patika, Notos gibi pek çok dergide öyküleri yer aldı. İzmir Postası'nın Adamları (2004), Çiğdem Külahı (2006), Ekmek ve Zeytin (2011), Cazibe İstasyonu (2012) ve Yüklük (2014) adlı öykü kitaplarıyla tanındı. ON8 Blog'da tefrika etmeye başladığı İzmirli Bedo'nun öyküleri, Mevzumuz Derin (2013, ON8) adıyla bir ilk romana dönüştü ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği'nin (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü'nü kazandı. Büke'nin ON8 Blog'da 'Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi' adlı köşesinde her hafta biriktirdiği öykülerinden bir seçkiyi de içeren İnsan Kendine De İyi Gelir (2015) adlı öykü kitabıysa Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü'nü kazandı. Aynı yıl, 'Hazır Bilgi Serisi' için derleyip tanıttığı 100 Tuhaf Kitap yayımlandı. 'Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi'nden ikinci bir seçkiyi içeren Gizli Sevenler Cemiyeti(2016, ON8) adlı öykü kitabının ardından, Eyvah, Babam Şiir Yazıyor ! ve Annemle Uzayda adlı resimli 'Zeyno Kitapları' ile (2017, Günışığı Kitaplığı) ilk kez çocuklara öykü anlatan yazarın son romanı, Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı Gökçe'nin Yolu (2018). 
Reklam
Reklam
Bu haber 4315 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum