Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Ramazaniye

04 Temmuz 2015 - 01:13

Ecdadımız olan Osmanlılar zamanında Divân şairlerinin ramazan ayının gelişini tebrik için yazdıkları ve devlet büyüklerine sundukları kasidelere  'Ramazâniye' denirdi. Bu kasidelerin girişinde Ramazan ayından bahsedilirdi. Bu konuda 19. Yüzyıl divan şairlerinden olan Enderunlu Vasıf'ın bir ramazâniyesindeki şu beyit meşhurdur ve gayet güzel bir örnektir.
'Sad şükr gelen mah-ı şerif-i Ramazândır
Hakk'ın niamı u rahmeti mebzûl-i cihândır.'
Beyti günümüz Türkçesine çevirmeye çalışırsak şöyle bir anlam çıkıyor: Bin şükürler olsun ki bu gelen kıymetli Ramazân ayıdır. Hakkın nimetleri ve rahmeti bu ayda cihanda mebzûldür, yani bolcadır.
            Evet, hakikaten Ramazân ayı çok özel ve mübarek bir aydır. Bu ayın kıymetini anlatmak için asrın Müfessiri bir yerde şunları yazmıştır: ' Şu mübarek şehr-i Ramazan, leyle-i Kadri ihata ettiği için, kendisi de ömür içinde bir leyle-i Kadirdir ki, muvaffak olanın ömrüne bin ömür katar. Dakikası bir gündür. Saati iki ay, günü birkaç sene hükmünde bir ömr-i bâkîdir.'
Ramazân ayı içinde öyle bir gece var ki, Kur'an-ı Kerimde buyrulduğu gibi bin aydan hayırlı bir gecedir. Ve bu mübarek gece adına Rabbimiz ayrı bir süre tahsis etmiş ve bu sürenin ismi 'Kadir' verilmiştir. Bin aydan hayırlı bir gece seksen küsur senelik bir ömür kazandırabilir. Müfessirin dediği gibi Ramazân'ın dakikası diğer zamanların bir günü gibi kıymetlidir, o derece değerlidir. Bir saati ise bu hesaba göre iki ay ediyor.
Ve Ramazân'ın bir günü birkaç sene hükmünde olan ebedi bir ömür kazandırır. Çünkü Bâki olan Allahü Teala'ya müteveccih olduğu için baki, ebedi hükmünde bir zaman kazandırır.
            Bir önemli husus da şudur: Ramazanın siyamı yani orucu aç kalmak demek değildir. Sadece mideye ve ağza oruç tutturmak değildir. Hem göze, hem kulağa, hem dilimize yani bütün azalarımız ile kalbimize ve ruhumuza oruç tutturmak demektir. Ancak bu şekilde bu mübarek aydan tam istifade edebiliriz. Bu şekilde kararan gönüllerimizi aydınlatabilir, azgınlaşan nefsimizi ıslah edebilir, Rabbimizin bizden istediği en güzel duygu ve düşünceler ile mücehhez olabilir ve davranışlarımızı en iyi surette disipline edebiliriz diye düşünüyorum.    
Evet, bu çok değerli ve mübarek ayı iyi değerlendirmeye çalışırsak çok kazançlı bir faaliyette bulunmuş oluruz. Velhasıl Ramazanı şerifi ibadet ü taat içinde geçirerek çok güzel değerlendirebiliriz, İnşallahü Teala.
            Hepinize hayırlı ve kazançlı Ramazânlar diliyorum'

Bu yazı 956 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum