Hüseyin TUNÇAY

Hüseyin TUNÇAY

htuncay45@gmail.com

PISA Ne Diyor?

16 Aralık 2016 - 15:09

                 Eğitimdeki durumumuz, uluslararası ölçekte yapılan son değerlendirmelerle tekrar gündeme geldi. Bu alandaki eksikliklerimiz yabancılar tarafında dillendirilince gündemde biraz daha fazla kalıyor, dikkati çekiyor, yetkililer açıklamalar yapıyor,sayısal yorumlarla da başarımızın 'yabana atılır' olmadığı iddia ediliyor.
                 Esasında biz, eğitim gerçeğini yaptığımız her sınavda görüyoruz. Hayatın her alanında; yetiştirdiğimiz insan tipinin nasıl olduğuna, nereden nereye geldiğine şahitlik ediyor lâkin doğru bir eğitim politikası üretemiyoruz.
                 Kasım ayının sonunda, dünyada matematik ve fen eğitimi kalitesini ölçmek üzere yapılan en eski ve en kapsamlı uluslararası araştırma sonuçlarına (TIMSS) 20 yıldır olduğu gibi Uzakdoğu ülkeleri damgasını vurdu. Farklı kategorilerde toplam 60 ülkeden 600 bini aşkın 4. Ve 8. sınıf öğrencisinin katıldığı araştırmada ülkemiz:
               4.sınıflar; matematikte, 49 ülke arasında 36.sırada, fen dersinde ise; 47 ülke arasında 35.sırada.
               8.sınıflar; matematikte, 39 ülke arasında 24.sırada, fen dersinde; 39 ülke arasında 21.sırada.
               Dördüncü ve sekizinci sınıf öğrencileri fen ve matematik dalında en yüksek başarı sergileyen ilk beş ülke: Singapur,Hong Kong,Güney Kore,Tayvan ve Japonya' Dördüncü sınıflarda Rusya, sekizinci sınıflarda Slovenya ilk beşe girerek dikkat çekti. Sizce bu başarılar tesadüf mü?
                TIMSS sonuçlarına göre, ülkemizdeki dördüncü ve sekizinci sınıf öğrencileri, fen ve matematikte dünyadaki yaşıtlarının çok gerisinde.
                MEB, son olarak aralık ayının başında açıklanan,öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri olan PISA 2015 sonuçlarıyla ilgili bir rapor yayınladı. Bu raporla ilgili kısaca bilgi verelim.
                PISA 2015 uygulaması, 35'i OECD üyesi olmak üzere 72 ülke ve ekonomideki yaklaşık 29 milyon öğrenciyi temsilen 540 bine yakın öğrencinin katılımıyla geçen yıl gerçekleştirildi.
                Fen okuryazarlığı:
'Fen okuryazarlığı'; katılımcı 72 ülkenin ortalama puanı 465 iken Türkiye ortalaması 425 oldu. En başarılı ülkeler: Singapur, Japonya, Estonya, Tayvan-Çin ve Finlandiya.  Başarısı en düşük ülkeler: Tunus, Makedonya, Kosova, Cezayir ve Dominik Cumhuriyeti.
Türkiye; 72 ülke arasında 54. sırada yer aldı. Eğitim bölgeleri arasında en yüksek ortalama puana sahip bölge Batı Marmara bölgesi (448 puan) iken, bunu sırasıyla Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu ve İstanbul takip ediyor.
                 Okuma becerileri:
"Okuma becerileri"; öğrencilerin yazılı bilgiyi gerçek durumlarda kullanma, yorumlama ve sonuca varabilme becerisi olarak kaydediliyor.
Katılımcı 72 ülkenin ortalama puanı 460 iken, Türkiye ortalaması 428 puan oldu.
En başarılı ülkeler: Singapur, Hong Kong -Çin, Kanada, Finlandiya ve İrlanda. Başarısı en düşük ülkeler: Dominik Cumhuriyeti, Makedonya, Cezayir, Kosova ve Lübnan. Türkiye; 72 ülke arasında 50. sırada yer aldı. Türkiye'de en yüksek başarıya sahip bölge ortalama 458 puan ile Batı Marmara Bölgesi iken en düşük başarıya sahip bölge ortalama 384 puan ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi oldu.
                 Matematik okuryazarlığı:
'Matematik okuryazarlığı'; tüm ülkelerin ortalama puanı 461 iken, Türkiye ortalaması 420 oldu. En başarılı ülkeler: Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin) ve Tayvan Japonya'daki öğrencilerin performansı ise OECD ülkeleri arasında en iyisi. Türkiye'nin seviyesi Şili, Moldova, Uruguay, Karadağ,Tayland ve Arnavutluk ile benzerlik gösteriyor.
Türkiye, 72 ülke arasında 50. sırada yer aldı.
En yüksek başarıya sahip bölge ortalama 442 puan ile Ege Bölgesi iken, en düşük başarıya sahip bölge ortalama 370 puan ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi oldu.
                Değerlendirme sonuçlarımız gayet net.En başarılı ve başarısı en düşük ülkelere baktığımızda bile fikir sahibi olabiliyoruz. Mazeret aramadan, tevile kaçmadan çözüm bulmak ve en kısa zamanda uygulamak,can yakıcı sorulara cevap vermek ve problemleri ortadan kaldırmak zorundayız'


  • Başarılı ülkeSingapur, öğretmen okullarına niçin en başarılı öğrencileri alıyor?

  • Çocuklarımız, öğrettiğimiz bilgileri niçin kullanamıyor, yorumlayıp akıl yürütemiyor?

  • Derslik sayısı artar, öğrenci mevcutlarımız azalırken başarımız niçin 2003'ün gerisinde?

  • 'Kurucusunun geometri kitabı yazıp terimleriyle ilgilendiği, Sadrazam Ahmed Cevat Paşa'nın Fransızca matematik monografileri yazdığı, tanınmış matematikçiler çıkaran bir milletin çocukları bugün matematikten kötü not alıyorsa kimleri mahkemeye vermek lazım?"(1)

  • 'Milli Eğitim Bakanlığı, fiziki kapasiteyi artırmak, istihdamı karşılamak üzerine kurulu bir bakanlık haline geldi. Bunun ötesine geçmemiz, eğitim paradigmasını, öğrenme paradigması ile değiştirmemiz lazım."(2)

  • 'Sebeplerden biri kesinlikle öğretmenlerin ihmal edilmesi. 2012'de Ulusal Öğretmen Stratejisi hazırlandı. O yıldan bu yana eğitimde her şey değişti ama bu strateji belgesi uygulanmadı. Bunun faturasını çok acı bir şekilde ödeniyor.'(3)

  • "Türkiye'nin cevap vermesi gereken soru şu: Eğitimiz bütçemiz artarken, okul binaları yenilenirken, sınıf mevcudu azalırken neden çocuklarımızın başarısı düşüyor? Eğitim öğretmenle olur. Türkiye'nin bu yüz yılda dünya ile rekabet edebilmesi için acil olarak insana yani öğretmene yatırım yapması gerekiyor.'(4)

  • '8. sınıf öğrencilerinin liselere yerleşmek için girdiğ TEOG'da 4700 öğrenci tam puan alırken, PISA 2015 sonuçlarına göre üst düzey öğrenci grubuna giren öğrenci yok. '(5)


            Eğitim konusunda; liyakat sahibi, alanında uzmanlaşmış insan kaynağımızın olduğunu biliyoruz. Memleket sevdalılarına, ülkemizin geleceğine güven duyanlara, milletimize ve çocuklarımıza hizmet  aşkı ve iştiyakı olanlara lütfen fırsat verin.Geç olmadan'
 (1)Prof.Dr.İlber Ortaylı                                                                                     
(2)Gökhan Yücel
(3)Batuhan Aydagül
(4) Doç.Dr. Selçuk Şirin
(5) Prof.Dr. Erhan Erkut
MEB 2015 PISA Raporu

Bu yazı 1777 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum