Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Onbir Aylık Yoldan Gelen

11 Temmuz 2016 - 10:38

On bir aylık yoldan gelen başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan ve gelişiyle içimize huzur veren, gidişiyle ise gönlümüze hüzün dolduran on bir ayın sultanı  bir Ramazan-ı  şerifi daha uğurladık. Rabbim cümlemizi bir sonraki  Ramazan-ı şerife de kavuştursun İnşallah.  Peki   on bir ayın sultanı olan bu mübarek ay bizim için neler ifade ediyordu?
            Öncelikle Ramazan  ayı Kur'an ayıdır. Çünkü  Kur'an-ı  Kerimin ilk ayetleri bu mübarek ayda inmeye başlamıştır. Bu sebeple bu ayda  Kur'an-ı Kerim  daha fazla  okunur.  Mukabeleler okunur, tilavetler dinlenir, hatimler indirilir hatta hatimle teravih namazları ve sabah namazları kılınır. Kur'an-Kerim okunup, dinlendiği gibi evrensel mesajı da anlaşılmaya çalışılır. Vaazlar, sohbetler, dersler yapılarak anlamı kavranmaya çalışılır. Kısacası bu mübarek ayda hep Kur'anla hemhal olunmaya çalışılır.
            Ramazan ayı sabır ayıdır. Bu mübarek ayda açlığa, susuzluğa, diğer ihtiyaçlara  karşı sabır gösterilir. İnsan sabretmeyi öğrenir. Sabırsızlığını, aceleciliğini ve tahammülsüzlüğünü yenmeye çalışır. Açlığa ve susuzluğa sabır gösterdiği gibi günah işlememeye de sabır gösterir. Bir Hadis-i şerifte buyrulduğu gibi sabır üç türlüdür. 1) ibadete taate devamda sabır, 2) Günahtan sakınmakta sabır, 3) musibete, belaya, hastalığa karşı sabır. İşte tüm bu sabır çeşitleri en güzel Ramazan ayında tezahür eder. 














            Ramazan ayı oruç ayıdır. Çünkü Kur'an-ı Kerimde Bakara süresi  184. Ayet-i kerimede  '(Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise, diğer günlerde, tutamadığı günler sayısınca tutar. Ona dayanıp kalacaklar üzerine de bir yoksulu doyuracak kadar fidye gerekir. Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa, hakkında daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.' Bu ayda Müslümanlar oruç tutar ve bu farz  İslamın beş şartından biridir. Şear-i İslamiye denilen İslamın sembollerinden, işaretlerinden, şiarlarından birisidir oruç tutmak.

             Ramazan ayı kulluk ayıdır. Bu ayda Rabbimize, Malikimize, Halıkımıza olan kulluğumuzu tam anlamıyla göstermeye çalışırız. O, oruç tutun emrini ferman buyurur, biz de oruç tutarız. Sonra namazlarımızı kılarız, zekatlarımızı vermeye çalışırız, sadakalar veririz, iftarlarda oruçlar açtırırız. Hayır hasenat, zikir tesbihat, tilavet, kıraat gibi ubudiyetin her türlüsünü ifa etmeye çalışırız. Kulluğumuzu gösterirken de diğer kulların halinden anlamayı öğreniriz. Oruç tutarak aç ve susuz kalıp aç olan, susuz olan insanların halini anlarız. Kul olduğumuzu idrak ettiğimiz gibi insan olduğumuzu da idrak ederiz.   
             Ramazan ayı rahmet ayıdır. Bu ayda tüm insanlığa sağnak sağnak rahmet yağar. Müslümanlar bayram yapar. Cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar zincire bağlanır. Bu ayda rahmet, mağfiret ve cehennemden kurtuluş vardır. Günahkarlar bağışlanır, affedilir.       

           İçinde bin aydan hayırlı bir gece bulunduran Ramazan-ı şerif'te Kadir gecesi bir başka yaşanır. Bu sene ki Kadir gecesinde, İmam efendi teravih namazından sonra güzel bir tövbe duası etti. Ve cemaate üç defa bir dahi bir dahi diyerek kelime-yi şehadet getirtti. Sonra müezzin efendi muhteşem sesiyle Amenerrasulu'yi okudu. Tıklım tıklım dolu olan camideki cemaat çoluk çocuk, genç yaşlı herkes büyük bir vecd ile bu güzel tilaveti dinledi. Müeezin efendinin güzel ve gür sesi büyük camiinin içinde yankılandı. Sanki o anlar maneviyatın ve ubudiyetin zirvelerine çıkıldı. El-Fatiha çekildikten sonra cemaat kendi aralarında tebrikleşti, kucaklaştı. Bu gece Camii çıkışı da her zamankinden farklıydı. Cemaat sanki kortej halinde camiinin avlusundan yavaş yavaş ilerledi. Çünkü dışarıda çıkan cemaate dondurmalar, çikolatalar, lokumlar ikram edildi. Büyük bir bayram havasında Gördes'te Kadir gecesi yaşandı.

            Son teravih namazından sonra Müezzin efendi yanık sesiyle bir kaside okudu. 'Elveda ey  şehr-i Ramazan elveda, Elveda ey şehr-i rahmet elveda, onbir aylık yoldan geldin, Müminlere rahmet oldun, Asilere azap oldun, elveda ey şehr-i ramazan elveda. Onbir ayın sultanısın, Dertlilerin dermanısın, Hakkın bize ihsanısın, Elveda ey şehr-i Ramazan elveda.'Ramazan ayının sona ermesiyle hüzünlenen cemaat yanık sesli müezzinin Elveda kasidesini dinleyerek iyice mahzunlaşarak hüzne gark oldu. Rabbim bizi bir sonraki Ramazana da kavuştursun. Şunu da unutmamak gerekir ki Ramazan gibi bir ömür yaşarsak eğer, ahretimiz bize bayram olur İnşallah.
                        

Bu yazı 1544 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum