Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Kutsal Meslek

27 Kasım 2015 - 11:05

İnsanoğlu bu dünyada doğduğu andan son nefesini vereceği zamana kadar öğrenmeye muhtaçtır. Bu ihtiyaç hiçbir zaman bitmez. Hiç kimse yoktur ki öğrenme ihtiyacı olmasın. Bu öğrenme işini yaparken de bazı yardımcılara ihtiyacı vardır. Anne gibi, baba gibi ve de öğretmen gibi' Aslında öğretmen de yerine göre bazen anne olur, bazen baba olur.
            Biz bu mesleği icra edenlere şimdilerde 'Öğretmen' diyoruz. Bundan bir dönem önce muallim deniyordu. Daha önceleri Hoca, Hace, Müderris deniliyordu. Hangi isim verilirse verilsin bu meslek dünyanın en kutsal mesleğidir. Çünkü insanları aydınlatmak, cehaletin karanlığından kurtarmak, kutsal bir iştir. Peygamber mesleğidir, öğretmenlik. İdealizm mesleğidir, öğretmenlik. Sabır mesleğidir, öğretmenlik. 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.'demiş Hz. Ali. Öğretmenlerimiz, bize ilköğretimde alfabenin bütün harflerini öğretir.
Bu sayede okuma yazmayı öğreniriz. Sonra insani davranışları öğreniriz. Karakterimizi inşa etmeye çalışır öğretmenlerimiz.
            Toplam 52 tane kitap yazmış olan usta yazar Oktay Akbal, 'Yazmak Yaşamak' adlı deneme kitabında öğretmenliği şöyle anlatır. Aynen aktarıyorum. 'Bir gün bile öğretmenlik yapmışsanız bu mesleğin tadının unutamazsınız. Öğretmenler hiç yaşlanmazlar bence. Gençlikleri bir hayat boyunca sürer gider. Durmaksızın çocuklar, gençler arasında yaşadıklarından' Gençlere biçim vermek yeni bir yön kazandırmak çabası gözle görülen elle tutulan bir şeyler vermektir onlara' Hiçbir meslekte insan çabalarının verimini böylesine yakından göremez. En güzel meslek öğretmenliktir.. Nasıl hayatın en tatlı anları öğrencilikte geçerse, öğretmenlik de yararlı olmanın mutluluğunu verir kişiye. Güz şarkısı bizler için.. Öğrenciler, öğretmenler duymazlar bu şarkıyı. Onlar bitip tükenmez bir ilk yaz havası içindedirler. Duydukları, mutluluk, sevinç türküsüdür. Kutlu olsun mutlulukları.'
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öğretmenler için söylediği sözleri şöyledir:
'Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir. Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır. '
                         Ne mutlu öğretmenlere. Bu mesleği icra ederken heyecanını, şevkini , azmini kaybetmeyen aydınlık insanlara ne mutlu. Satırlarıma burada son verirken tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler gününü kutluyorum. Hayatlarında başarılar diliyorum.








 
Gül ve bülbül... 
Maşuk ve aşık yani... 
Sevilen ve seven... 
Biri nadan,öteki nalan... 
Bağ-ı çemendir onlara mekteb-i irfan. 
Güller! ..Güller ve bülbüller! .. 
'Kün fe yekün' emrine dek, 
Hikayesi hiiiç bitmeyecekler! .. 
İlim imiş varlık aleminde tek gerçek. 
'Bir olur mu hiç bilenlerle bilmeyenler? ' 
Güller! ..Güller ve bülbüller! .. 
Olsun gül bağının bülbüllerine şimdi müjdeler. 
Müjdeler olsun 'İkra! ' diyen dillere müjdeler. 
'Nun ve'l-kalem' yazan ellere müjdeler olsun.

Bu yazı 1610 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum