Reklam
Reklam
Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Gördes'te Köyler Arası Ring Seferleri

28 Eylül 2015 - 15:31

 Yollar bir insan vücudunun kan damarlarına benzer. Bu kan damarları açık oluğu takdirde kirli kanla temiz kanın devir daimi daha düzenli olur ve kişinin yaşamı daha sağlıklı ve kaliteli olur. Kan hücreleri hareketlerini bu sağlıklı damarlar vasıtası ile yaparak besinleri vücudun her yerine dengeli bir şekilde ulaştırabilirler.
İlçe merkezini bir bireyin beynine, köyleri ise vücudun diğer parçalarına benzetebiliriz. Beyin ile bu parçalar arsındaki iletişim mevcut yollarla sağlanacaktır. Bu yollar ne kadar kaliteli olursa ilçe merkezi ve köyler o oranda iyi gelişecektir.
Gördes ve köylerine baktığımızda mevcut haliyle ulaşımda hemen hemen bir sorun yok diyebiliriz. Çünkü altında arabası olan bir yurttaş istediği zaman istediği köye rahatça ulaşabilir. Ancak eğer vatandaşın arabası yoksa zorluklar kendini göstermeye başlar. Eğer kendisi veya ailesinden birisi hasta ise mutlaka arabası olan birisini arayarak ulaşım sorununu çözme yoluna gidecektir.
Gördes ve çevresinin nüfusunun yaklaşık 30.000 olduğu düşünülürse sorunu olan arabasız vatandaşların sayısı azımsanmayacak  miktara ulaşır. Vatandaşların sadece hastalık için değil günlük ihtiyaçlar için de seyahat etmek zorunda olduğu düşünülürse ilçe ve köyler arsında seyahat edenlerin sayısı binleri bulacaktır. Bu söylenenlere düzenli seyahat eden öğrencileri de kattığımız zaman seyahat edenlerin sayısı daha da artacaktır. Yurttaşın araba alacak parası yoktur ama dolmuşa verecek beş on lirası vardır. Günümüzdeki duruma baktığımızda, Gördes'de yurtaşların ulaşım sorunlarını kendi kişisel çabaları ile çözdükleri görülür. Herkes mutlaka borç harç bir araba alma yoluna gidecek ve doğal olarak şehir içine baktığımızda ara sokaklarda arabayı park edecek bir yer bulmanın zor olduğu görülecektir.
O halde ne yapmak lazım?
*Kişilerin en az maliyetle bir yerden bir yere gitmesinin temin edilmesi.
*En az yakıt kullanarak ulaşımın sağlanması
*Ulaşım işi ile uğraşanların yaşamlarını rahat bir şekilde sürdürecek geliri elde etmelerinin sağlanması.
Burada belirtilen kriterlere göre ilçe ve köyler arasındaki ulaşım yeniden ele alınmalı ve ona göre dizayn edilmelidir.
Gördes'in 54 tane köyü bulunmaktadır. Bu köyler ve merkez arasında ring hatları oluşturulmalıdır. Bir ring hattı yaklaşık 10 köyü içine alacak şekilde bir planlama yapılırsa 5 ring hattı oluşturulabilir. Her bir ringin başlama ve bitiş yeri Gördes olacaktır.
Bu ring hatları kabul edilip onaylandıktan sonra hatların ulaşım ihaleleri yapılır ve ihaleyi kazanan firmalar o hatlarda çalışmaya başlar.
 Bu ringlerdeki sefer sayıları başlangıçta az tutulabilir. Zaman içinde sistem oturduğunda yolcu durumuna göre ayarlanabilir.
Bu sistemin getirisi ne olacaktır?
Vatandaş bilecektir ki kendi köyünden her gün x saatinde Gördes'e sefer yapılmaktadır. Kişiler kendini o saate göre ayarlayarak durakta hazır olacak ve gelen vasıtaya binerek istediği yere gidebilecektir. Böyle bir sistem çalışmaya başladığında arabası olan vatandaşlar da arabasını kullanmayıp ring seferlerini kullanarak hem kendi ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olacak ve Gördes'te arabasını park etmek için yer aramayacaktır. Bu faydayı ya da tasarrufu araba kullanmayanların sayısı ile çarptığımızda faydanın ne kadar çok olduğu anlaşılabilir.
Kendi özel aracının kullananları sayısı azalınca trafik kazalarının sayısı da azalacaktır.
Yine bu ring seferlerinin yaygın şekilde kullanılmaya başlaması ile organik pazarlar canlanmaya başlayacak ve tüketiciler ve üreticiler aracısız birbirleri ile daha kolay irtibat kuracaklar alışverişlerini yapacaklardır. Çünkü ring hatlarının durak noktaları küçük birer organik pazara dönüşecektir.
Yine bu sistemin kullanılmaya başlaması ile fakir öğrenciler kendi anne babasının yanından ayrılmadan ilçedeki okuluna rahat gidip gelecektir.
Bu ulaşım sisteminin bir diğer yararı da uyuyan ekonomik devi uyandırması olacaktır. Şöylemi; Önceleri düzenli seferler olmadığı için kişilerin seyahat etmek aklına gelmez iken, yeni durumda bu gün Gördes'e veya x köyüne gider işimi halleder gelirim fikri ortaya çıkacak ve yerleşim birimleri arsındaki sirkülasyon hızlanacaktır. Bunun sonucu olarak Köylerdeki ve şehirdeki ekonomik canlılık kendini göstermeye başlayacaktır.
Burada olan nedir?
Milyarlar harcanarak yeni bir yol yapılmamıştır. Mevcut yolları kullanmak yetecektir. Tek yapılan zihinsel olanın hayata geçirilmesidir. Zaten arabalar vardır. Bunları kullanacak insanlar vardır. Yollar vardır. Müşteriler vardır. Bu varların karılıp yeniden düzenlenmesi söz konusudur.
Böyle bir ulaşım sistemi hayata geçirildiği takdirde, yukarıda sözünü ettiğim ulaşım ağları sağlıklı bir vücudun kan damarlarına dönüşecek merkez ve köyler gelişimini eskisine göre daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilecektir.
Böylesine bir sistemin şimdi benim aklıma gelmeyen başka faydaları da olabilir. O faydaları da değerli okurlarımın takdirlerine bırakıyorum. 
Doç.Dr.İbrahim KOÇ
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi
Harita Müh. Bölümü
Ölçme Tekniği Anabilim Dalı 

Bu yazı 2836 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum