Ahmet İNCE

Ahmet İNCE

gordesgazetesi@gmail.com

Gördes'in Nüfusu Eriyor

11 Şubat 2016 - 17:55

Türkiye İstatistik Kurumu, adrese dayalı nüfus istatistiklerini açıkladı. 2015 yılı itibarıyla Gördes'in nüfusu belli oldu. Geçtiğimiz haftalarda, konuyla ilgili yaptığımız haber oldukça ilgi gördü.
            Şimdi mahalle olarak tescillenen, eski tabiriyle tüm köylerimiz dâhil olmak üzere, ilçemizin nüfus sayısı 29.044 olarak ilan edildi. Bu rakam elbette önemli mesajlar veriyor bize. Çünkü nereden nereye geldiğimizi görmemiz açısından, 29.044 sayısı üzerinde durmamız lazım.
            Öncelikle şunu söylemek gerekiyor; Gördes nüfusu ciddi bir biçimde eriyor. Bu erime, şehrin geleceği bakımından ceddi tehlike işaretleri veriyor. Yani gelecek 30–40 yıla bir yaklaşımda bulunursak, hiç ümit verici bir tablo karşımıza çıkmıyor.
            Geçmiş yılların nüfus sayılarını, burada sıralamak istemiyorum. Şunu söylemem yeterli olacaktır sanırım. 25 sene önce bu şehrin genel nüfusu 40 bin ve üzerindeydi. Bu kadar kısa süre içerisinde, baş döndürücü bir erime yaşandı nüfusta. Daha iki üç yıl öncesinin rakamları, 30 binin üzerindeydi.
            Bir şehrin demografik yapısındaki çözülme, beraberinde çok yönlü sıkıntıları da getirir. Üretim azalması, istihdam tıkanması gibi. Bir yandan nüfus çözülürken, bir yandan da bu tür faktörler şehrin yaşam biçimine olumsuz etkiler yapar.
            En az 25 yıllık bir zaman diliminde bir şehrin nüfusu 10 bin azalıyorsa, geleceğe nasıl ümitle bakabiliriz. Dahası istikbale matuf Gördes'le ilgili hangi ümitleri taşıyabiliriz. Tüm bu olumsuz gelişmeler, bizi düşündürmelidir.
            Şehrin geleceğine dönük bilimsel verileri yıllarca takip eden ve bunları defalarca kaleme alan birisi olarak, şunu ifade etmek isterim. Gördes son nüfus rakamlarını dikkate alıp, yeniden düşünmek zorundadır.
             Bu konuda yapabileceklerimiz var, yapamayacaklarımız var. Çünkü böylesi devasa bir nüfus çözülmesinin, irademiz dışında gelişen dinamikleri söz konusudur. Bizim onlara müdahale etme şansımız hiç yok. Şehir olarak yapabileceklerimiz ise sınırlıdır. Buna rağmen, bu sınırı aşabiliriz.
            Neden böyle oldu?
            Şehrin genel ekonomik karakteri tarıma dayalıdır. Modernleşmenin en faal dinamiği ise şehirleşmedir. Sınırlı arazi yapısı, sınırlı faaliyeti ve sınırlı üretim potansiyeli ile Gördes; bu sürecin gerisinde kalmıştır. Yatırım, istihdam, kalkınma şehirlerde hayat bulmuş, bu yüzden Gördes gibi kırsal alanların nüfusu, bu büyük merkezlere akmıştır.
            Eski devirlerin genel kabulü olan karın doyurma, yeni devirde başka kabulleri de beraberinde getirmiştir. Karın doyurmak kadar, artık sosyal güvenlik sahibi olmakta zorunlu hale gelmiştir.
            Dolayısıyla Gördes'in, bu yeni devirdeki talepleri karşılayacak hiçbir alt yapısı ve tabii zenginliği yoktur. Durum böyle olunca, kırsal bölgenin genç nüfusu iş ve aş kaygısıyla şehir merkezlerine göçmüştür.
            Göç dalgasının ikinci ayağını ise eğitimleşme oluşturmuştur. Kırsal şartlarında çıkış yolu bulamayan aileler, çocuklarını okutarak bir iş sahibi yapma yolunda ısrarcı olmuştur. Bu yüzden ciddi bir kesim okullaşarak, meslek edinerek Türkiye'nin dört bir tarafına dağılmıştır.
            Bugün Gördes merkez ve civarında, binlerce dönüm arazi satılmıştır. Bir zamanlar o topraklarda üretici olan insanlar, şimdi şehirlerde işçidir. Bu arazileri satın alanlar ise büyük yatırımlar yapmakta ve modern tarım usullerini kullanmaktadır.
            Şu anda yaşadığımız tablo gayet açıktır. Gördes artık yaşlı bir nüfusa sahiptir. Çoğu köyde, 40 yaşın altında insan bulmak mümkün değildir. Bazı köylerin sadece ismi vardır. Önümüzdeki yıllarda bu köyler, fiilen de ortadan kalkacaktır.
            Son 10 yıl içinde, şahsen çırpındığım bir takım faaliyetler oldu. Bu gerçeği gördüğüm için, hep istikamet belirlemeye çalıştım. Halkı yaklaşan tehlikeye karşı uyardım. Gördes'in kendi imkânları ile bu olumsuzluğa kısmen dur diyebilecek, bir takım işleri yapmasına önderlik ettim.
            Mesela, Yüksekokul inşaatı bunların başında gelir. İyi ki yapmışız. Bugün yaklaşık bin öğrenci kapasitesi var. Resmiyette onlar bizim nüfusumuza dâhil olmasalar bile, fiiliyatta bu şehrin nüfusu içindeler. Yani şu an, aslında 30 binin üzerindeyiz.
            Yine maden yatırımları, Gördes'in ayakta kalması için son derece elzemdi. Nikel'i ısrarla savunmam, bir takım olumsuzluklara karşı durmam hep bunun içindi. Geçmiş yıllarda verdiğim mücadelenin hakkını, şimdi herkes veriyor.
            Zeolit, nikel, kömür gibi maden yatırımları olmasaydı. Yüksekokulu geliştiremeyip; yüz, iki yüz sayılarında kalsaydık ne olurdu. Bugünkü o 29 bin rakamını da göremezdik.
            Geriye dönük artık yapabilecek hiçbir şey yoktur. Mevcudu koruyup, mümkünse sayıyı arttırabilirsek başarı olur. Bunun içinde; geçmiş yıllarda olduğu gibi, Gördes için neler yapabiliriz sorusunu daha sık sormak zorundayız.
            Evet, nüfusumuz hızla eriyor. Bu bir gerçek amma yapabileceğimiz bir şeyler olmalı. Gördes bu gücünü, çeşitli vesilelerle gösterdi bu güne kadar.
            Son söz olarak, Gördes'in nüfusu 29044 ise, tüm Gördesliler şapkaları önüne koyup bir değil, bin kere düşünmek zorundadır'

Bu yazı 2246 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum