Hüseyin TUNÇAY

Hüseyin TUNÇAY

htuncay45@gmail.com

Gördes Kitabı

23 Ekim 2016 - 23:29

Eskiden Yeniye – İkinci Meşrutiyetten 1970'lere Fotoğraflar
Dede, oğlu ve torunu, önünde durdukları fotoğrafı dikkatle inceliyorlar. Çoğunlukla dede konuşuyor, zaman zaman parmağı ile belli noktaları işaret edip, torununa dönüyor.Fark edebiliyorum; bazen durgunlaşıyor,kelimeleri bitince tekrar siyah beyaz fotoğrafa dönüp sanki bir yerlerden ya da görünmeyen bir şeyden enerji almışçasına tekrar anlatmaya başlıyor.Bir ara elini yüzüne götürüp, belki hayalinden geçenlerin ağırlığı, belki de geçmişe duyduğu dayanılmaz özlemin göz pınarlarında biriktirdiği yaşları mahcup bir şekilde siliyor.Sonra yine devam ediyor.
              Ben onları dikkatle izliyor, beden dillerinden bazı anlamlar çıkarıp kendimce yorumlar yapıyorum. Daha dün gibi hatırladığım bu tablonun bir de fotoğrafını çekip geleceğe not düşüyorum..
              Yukarıda anlattıklarıma; Prof.Dr.Süleyman Sami İlker'in 1999 yılında  Gördes'te açtığı 'Eski Gördes Fotoğrafları Sergisi'nde şahit olmuştum. Fotoğraf sergileri 2000 ve 2002 yıllarında zenginleştirilerek tekrar açıldı ve güzel tepkiler aldı.Tam anlamıyla 'Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.' dedirtti ve günlerce konuşuldu. Sonraki yıllarda da Eski Gördes sohbetlerinin söz başı oldu.
              Gerçek olan şuydu: O fotoğraflarda herkes 'kendini' gördü, 'bizi' gördü. Medeniyetimizin ve kültürümüzün izlerini, sanatımızın, estetiğimizin, sosyal hayatın, eğitim anlayışımızın, mimarimizin ve millet olarak şahsiyetimizin bir aynasıydı o fotoğraflar. Onun için bizde derin izler bırakıyor, geçmişimizi daha iyi anlamamıza ve geleceğimizi tayin etmemize yardımcı oluyor,kendimize olan güven duygumuzu tazeliyordu.
               Gördes adına çok mühim gördüğüm bu çalışmalar, Prof.Dr.Süleyman Sami İlker'in samimi gayretleriyle 'düşünce'den 'eser'e dönüştü.Omurgasını, sergilerdeki fotoğrafların oluşturduğu çalışma 'Gördes Eskiden Yeniye-İkinci Meşrutiyetten 1970'lere Fotoğraflar' adıyla kitap haline geldi.
               Önsöz'de çalışması hakkında bilgi veren Prof.Dr.Süleyman Sami İlker'in 'İthaf'ı da anlamlı: 'Bu kitap, beni yetiştiren babam (rahmetli) ve anneme, eşim ve sevgili çocuklarıma, Gördesle ilgili fotoğraflarını ve hatıralarını benimle paylaşan, Gördes'te üç kez açtığım sergilerime katkıda bulunan bütün Gördeslilere armağan olsun.' diyor.
               Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kültür hizmeti olarak bin adet bastırılan kitapta; en eskisi 1908 yılında olmak üzere 1970'li yıllara kadar çekilmiş yüzlerce fotoğraf yer almakta. Fotoğraflar hakkında aydınlatıcı kısa açıklamalar ile fotoğrafların kimden temin edildiğine dair bilgiler var.
               Kuşe baskı, büyük boy 375 sayfalık kitap sekiz ana bölümden oluşuyor:


  1. Şehir ve Bina Resimleri

  2. 10.Yıl Kutlamaları ve Diğer Törenler

  3. Gördes'i Ziyaret edenler

  4. Gördes'te Kişi ve Gruplar

  5. Eski Gördes'te Eğitim ve Okullar

  6. Yeni Gördes Resim ve Hatıraları

  7. Belediye Başkanlarımız

  8. Köylerimizden


               Bunlarla beraber; 'Misafir Kalemler' başlığı altında Gördes'e dair bilgiler, hikâyeler, diğer bölümlerde mahalle isimlerinin kaynakları, 'Gördes'in Güzel İnsanları' başlığı altında mazideki şahsiyetlerimiz, tarihimiz hakkındaki (Gördes yangını, şehir planı, yeni yerleşim yeriyle ve heyelânla ilgili) belgeler ve raporlar ile ilçemizi ziyaret eden devlet adamları ve siyasi şahsiyetler var.
                'Gördes' konulu araştırmalar, kitaplar, dergiler, hatır sayılır mahalli gazeteciliğin tarihi, Gördesli yazar ve bilim insanlarının eserleri hakkındaki bilgi ve resimler de kitapta yerini almış.
                Bu eserde mutlaka okumamız gereken bölümlerden biri de: 'Ne Dediler'' başlığı altında 1999,2000 ve 2002 yıllarında açılan fotoğraf sergileriyle ilgili duygu ve düşüncelerin yer aldığı intiba defteri notları' Sergiyi gezenlerin duygu ve düşüncelerini,mutluluklarını tekrar yaşıyorsunuz.
'Sevgili yavrularım,
Şu an duygularımı kaleme dökemiyorum ama bir imzam ile sizlere ulaşmak dileği ile. Sergiyi çok beğendim.Gördes'in tarihini ve yaşantısını yeniden resimlerle yaşadım.03.09.1999 Tarık Tuncay'
                Prof.Dr.Süleyman Sami İlker, ÖNSÖZ'de: ''Milletlerin hafızasından bahsedildiği kadar,şehirlerin ve o şehir halkının hafızaları da vardır,olmalıdır ve yaşatılmalıdır.' tavsiyesinde bulunuyor.Bu güzel çalışma tam da bu amaca hizmet ediyor.
              Bu eseri öncelikle; ilçe merkezimizde bulunan okullarımıza, kütüphanemize, ilçe müdürlüklerimize, yüksekokul yurtlarımıza, esnaf odalarımıza, ilçe dışındaki bilim insanlarınıza ve derneklerimize kazandırmalı, dijital ortama da aktararak daha kolay ulaşılır hale getirmeliyiz. Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerimiz için 'Eski Gördes kültürü ve eğitim hayatı konusu harika bir dönem ödevi olur.
              Diğer ilçelerimizle ilgili de böyle bir kitap çalışmasının yapılması elzemdir.
              Önemli çalışmayı kültürümüze kazandıran Prof.Dr.Süleyman Sami İlker'e, kitap basımını üstlenen Manisa Büyükşehir Belediyesine ile büyükşehir belediye başkanımız Cengiz Ergün'e; bu eserde ve 'Gördesli Şehit Makbule' adının Manisa'da bir parka verilmesinde büyük payı olan büyükşehir belediyesi meclis üyesi Mehmet Güzgülü'ye ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyor,bu engin kültür hazinelerini bize miras bırakan ecdadımıza,büyüklerimize, çektiği yüzlerce fotoğrafla dünün bugüne taşınmasına vesile olan öğretmen Nevzat Altuğ'a da rahmet diliyorum'
 

Bu yazı 1677 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum