Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Gazeteler Kalelerimizdir

13 Ocak 2017 - 17:34

'Gazeteler, dünyanın aynalarıdır.' Çünkü, insanoğlu kendini, toplumunu, yaşantılarını, kültürünü, ülkesini ve hatta dünyayı gazetelerin aynasından izleyebilir, görebilir ve değerlendirebilir. Bu yönden gazeteler insanlar için çok önemlidir. İnsan, gazetelerde kendini ve kendi gibi insanların hikayelerini, hallerini, hadiselerini öğrenir. James Ellis'e ait bu sözde çok güzel bir şeklide gazetenin tanımını yapmıştır. Gazete hakkında Ziya Gökalp şu sözü söylemiştir: 'Yirmi yüzyılın en önemli kuruluşu, gazetedir.' Mark Twain ise : 'Bir gazete yalnız haberleri olduğu gibi veren bir şey değildir. Onun amacı insanları düşündürerek, kızdırarak o konuda bir şey yapmaya özendirmelidir.'
            Gazete, ülkemize Tanzimat döneminde girmiştir. Tanzimat edebiyatçılar, halkı aydınlatmak ve onlara yol göstermek amacıyla gazete çıkarmışlardır. Gazetelerin yayımlanmaya başlaması makale, roman, hikâye, tiyatro gibi türlerin edebiyatımıza girmesinin önünü açmıştır. Tanzimat sanatçıları,  halkı eğitebilmek ve halka yeni oluşturulan bu edebiyatı tanıtabilmek için onlara ulaşabilecekleri en kısa yol olan 'gazeteyi' kullanmışlardır. Tanzimat dönemi edebiyatçılarından Ali Suavi gazetenin önemini: 'Anlıyor musunuz, gazete ne güzel mekteptir ve orada okuyanlar nasıl da uyanıyorlar!' sözleriyle açıklamıştır. İlk resmi gazetemiz 1831'de çıkarılan            Takvim-i Vekayi adlı gazetedir. 1840 yılında ise yarı resmi yarı özel gazete olarak  Ceride-i Havadis çıkarılmıştır.
İlk özel Türk gazetesi ise 1860'ta Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkardığı Tercüman-ı Ahval gazetesidir. Bu gazetenin yayınlanması Tanzimat edebiyatının başlangıcı kabul edilir. Bu yüzden edebiyatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü Yeni Türk Edebiyatının birinci dönemi olan Tanzimat edebiyatının miladı olarak bu gazetenin yayına başladığı tarih kabul edilmiştir. Edebiyat tarihimiz açısından bu çok mühim bir hadisedir. Bu gazete ile Türk Edebiyatında Yeni bir dönem başlamış olmuştur.
            Gördes ilçemizde yayınlanan tek gazetemiz olan Gördes Gazetesi de halkımız için büyük hizmetler görmektedir. Bu gazete hem İlçemizde  yaşayan insanlarımız için hem de ilçemiz    dışında yaşayan hemşehrilerimiz için büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple uzun yıllardır ilçemizde yayın yapan Gördes Gazetemizin çalışanlarını ve başta Ahmet İNCE hocamı ve tüm ekibini  canu gönülden kutluyorum ve bu büyük hizmeti verdiği için kendilerine  çok teşekkür ediyorum. Ayrıca 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günlerini samimi duygularımla kutluyorum.
            Gazeteler dünyanın aynalarıdır, çünkü biz bu aynayla olayları öğreniriz. İçinde bulunduğumuz dünyadaki gelişmelerden haberdar oluruz. Gazetelerin önemi bu kadar çoktur ve özellikle de yerel gazetelerin o bölgede insanı için çok önemli bir yeri vardır. Çünkü yaşadığımız şehrin nabzını bu gazeteler tutuyordur. Şehirde akan sosyal hayatı bu gazeteler anlatıyordur. Bölgemizde meydana gelen hadiseleri bu gazeteler aktarıyordur. Satırlarıma son verirken İlimizde yayınlana tüm yerel gazetelerin idaresinden dağıtımına kadar emeği geçen tüm çalışanlarına bir kez daha şükranlarımı sunuyor ve gazetelerde çalışan tüm ekibe başarılar diliyorum.
 Heinrich Heine'nin ' Bu devirde fikirler ile çarpışıyoruz. Gazeteler de kalelerimizdir.' şeklinde bir sözü vardır. Gazetelerde yazan köşe yazıları fikirlerin, görüşlerin, düşüncelerin beyan edildiği en özel yerlerdir. Bu yüzden gazeteler yazarların kaleleridir.

Bu yazı 1287 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum