Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Gazeteler Dünyanın Aynalarıdır

14 Ağustos 2015 - 01:42

Evet, 'Gazeteler, dünyanın aynalarıdır.' Çünkü, insanoğlu kendini, toplumunu, yaşantılarını, kültürünü, ülkesini ve hatta  dünyayı gazetelerin  aynasından izleyebilir, görebilir ve değerlendirebilir. Bu yönden gazeteler insanlar için çok önemlidir. İnsan, gazetelerde kendini ve kendi gibi insanların hikayelerini, hallerini, hadiselerini öğrenir. James Ellis'e ait bu sözde çok güzel bir şeklide gazetenin tanımını yapmıştır. Gazete hakkında Ziya Gökalp şu sözü söylemiştir: 'Yirmi yüzyılın en önemli kuruluşu, gazetedir.' Mark Twain ise : 'Bir gazete yalnız haberleri olduğu gibi veren bir şey değildir. Onun amacı insanları düşündürerek, kızdırarak o konuda bir şey yapmaya özendirmelidir.'
            Gazete, ülkemize Tanzimat döneminde girmiştir. Tanzimat edebiyatçılar, halkı aydınlatmak ve onlara yol göstermek amacıyla gazete çıkarmışlardır. Gazetelerin yayımlanmaya başlaması makale, roman, hikâye, tiyatro gibi türlerin edebiyatımıza girmesinin önünü açmıştır. Tanzimat sanatçıları,  halkı eğitebilmek ve halka yeni oluşturulan bu edebiyatı tanıtabilmek için onlara ulaşabilecekleri en kısa yol olan 'gazeteyi' kullanmışlardır. Tanzimat dönemi edebiyatçılarından Ali Suavi gazetenin önemini: 'Anlıyor musunuz, gazete ne güzel mekteptir ve orada okuyanlar nasıl da uyanıyorlar!' sözleriyle açıklamıştır.
İlk resmi gazetemiz   1831'de çıkarılan Takvim-i Vekayi adlı gazetedir. 1840 yılında ise  yarı resmi yarı özel  gazete olarak  Ceride-i Havadis çıkarılmıştır. İlk özel Türk gazetesi ise  1860'ta Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkardığı Tercüman-ı Ahval gazetesidir. Bu gazetenin yayınlanması Tanzimat edebiyatının başlangıcı kabul edilir. Bu yüzden edebiyatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü Yeni Türk Edebiyatının birinci dönemi olan Tanzimat edebiyatının miladı olarak bu gazetenin yayına başladığı tarih kabul edilmiştir. Edebiyat tarihimiz açısından bu çok mühim bir hadisedir. Bu gazete ile Türk Edebiyatında Yeni bir dönem başlamış olmuştur.
            İlçemizde yayınlanan tek gazetemiz olan Gördes Gazetesi de ilçe halkımız için büyük hizmetler görmektedir. Bu gazete hem  Gördesimizde yaşayan insanlarımız için hem de Gördes dışında yaşayan hemşehrilerimiz için büyük bir öneme sahiptir. Gazetemiz geçen hafta yayınlanan 10 Ağustos 2015 tarihli  gazete ile 1342. Sayıya ulaşmıştır. Bu kolay bir rakam değildir. 05 Ağustos 1985 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Gördes Gazetesi bugün 31. Yılına girmiş bulunmaktadır. Bu büyük başarıyı elde eden ve  ilçemizi gazetesiz bırakmayan değerli Hocam Ahmet İnce'yi canu gönülden kutluyorum ve ilçemize bu büyük hizmeti verdiği için kendisine çok teşekkür ediyorum.
            Evet, Sevgili dostlar gerçekten 1342 sayı gazete çıkarmak kolay değildir. Bir sayfa yazı yazmak bile kolay değilken bu kadar sayı gazete çıkarmanın zorluğunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Üniversiteden hocam Prof.Dr. Ayşe İlker dile kolay 31 yıl demiş,  hakikaten haklı 31 yıl gazete çıkarmak dile kolaydır.
            Gördes Gazetesinin, Gördesliler için çok önemli bir yeri vardır. Gördes'te herhangi bir kahvehaneye gitseniz görürsünüz ki, oradakiler masada duran gazeteler arasından özellikle  Gördes Gazetesini alırlar ve onu okurlar. Diğer gazeteleri de elbette okurlar ama Gördes Gazetesine ayrı bir önem verirler. Çünkü küçük ve şirin ilçemizin nabzını bu gazete tutuyordur. Şehirde akan sosyal hayatı bu gazete anlatıyordur. İlçemizde meydana gelen  hadiseleri bu gazete aktarıyordur. Bu sebeple Gördes'in dışında ikamet eden Gördesliler, her pazartesi Gördes gazetesinin internette yayınlanmasını dört gözle beklerler. Çünkü Gördes'teki  gelişmelerden haberdar olmak için sabırsızlanıyorlardır.
Ayrıca sadece Gördesliler değil bir dönem Gördes'te görev yapanlar dahi Pazartesileri Gördes gazetesini internetten okurlar. Bir dönem İlçemizde görev yapan şu an ise Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube müdürü olarak görev yapan Baki Erdem hocam da bu takipçilerden biridir.
            Satırlarıma son verirken Gördes Gazetesinin idaresinden dağıtımına kadar emeği geçen tüm çalışanlarını bir kez daha kutluyor, Ahmet İnce hocam ile oğlu Ali Taha İnce'nin şahsında bütün ekibe başarılar dileyerek ve  doğum günün kutlu olsun 'Gördes Gazetesi' diyerek  daha nice hizmet dolu yıllara temennilerimi sunuyorum.  

Bu yazı 1218 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum