Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

El Emeği Göz Nuru Çarşısı

08 Mart 2019 - 18:14

Görüldüğü kadarıyla, bütün kahveleri, çarşıları, sokakları erkekler sahiplenmiş. Bu bahsettiğim yerlerde yasak ibaresi bulunmuyor elbette. Fakat sonuç olarak kadınların, şehrin merkezinde toplanıp çay kahve içip bir şeyler atıştıracağı yer bulunmuyor. Nüfusun yüzde ellisi kadınlardan oluştuğunu biliriz. Bütün işlerde birlikte çalışılır ama çarşı pazara çıkıldığında oturup söyleşecek, sohbet edecek, dinlenecek yanında getirdiği ürününü satacak bir yer ara ki bulasın. Gördes'te böyle yerlerin olmamasının eksiklik olduğunu düşünüyorum.
Köylerde yaşayan kadınlar da şehre geldiklerinde ilk önce ürettiklerini satarak para kazanmak, ekonomik ihtiyaçlarını gidermek istiyorlar.
Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde, yöre kültürünün tanıtılmasında da büyük önem taşıyan kadınlara yönelik bu tür yerler yaygınlaştı.
Üreticiden tüketiciye mantığı ile kurulmuş tamamen kadınların el emeğini değerlendirmek amacı taşıyan pazar yerleri günümüzde moda olmuş durumda. Kadınlar el emekleri, salçasını, tarhanasını, sütünü, yoğurdunu, göz nuru pullu yemenilerini, oyalarını burada sergileniyor, sonunda da satış yapıp para kazanılıyor.   
İnsani yaşam koşullarına uygun, kadınların ortak kullanım alanlarına günümüzde artık büyük ihtiyaç var. Bunun yolu da belediye el sanatları üretim ve satış merkezleridir. Gördes'imize çok yakışacak olan böyle bir pazar yeri ne zaman hayata geçirilir bilemiyorum.
Şehrin merkezinde atıl durumda uzun yıllardan buyana bekleyen eski hamam var. Bu yapı elden geçirilip yöresel el sanatları üretim ve satış merkezi olabilir. Bina mimari açıdan değerli bir yapı.  Yeni Gördes'in en eski yapılarından. Böyle güzel bir amaç için kullanılması çok yerinde olacaktır.
Bu günkü yazımı bitirmeden önce 8 Mart Dünya Kadın Günü içinde birkaç söz etmek istiyorum.
8 Mart 1857 yılında ABD'nin New York kentinde kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip olmak istemiş. Konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 işçinin greve gitmesiyle de olaylar başlamıştır. İnsanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı yapılan bu grev, polis gücüyle bastırılmıştır. Yaşanan olaylar sonucunda çıkan yangında çoğu kadın olmak üzere, 129 işçi yaşamını yitirmiştir.  Feci şekilde can veren işçilerin cenaze törenlerine on bin kişi katılmıştır.
Türkiye'de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1921 yılında ilk defa Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. 1975 yılında ise daha da yaygınlaşmış ve sokaklara taşınmıştır. Ülkemizde, 1980 darbesinden sonra 4 yıl boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanmamıştır. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor.
Savaşların son bulduğu, insanların öldürülmediği, barış içinde bir dünya dileğiyle'
8 Mart Dünya Kadınları Günü Kutlu Olsun. 

Bu yazı 1864 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum