Sürü Sahiplerinde Agalaksi Sıkıntısı

Süt Kesen hastalığı koyun ve keçileri tehdit etmeye başladı.

Reklam
Sürü Sahiplerinde Agalaksi Sıkıntısı
05 Mart 2017 - 15:19
Reklam
             Büyükbaş hayvan sahipleri süt ve yem fiyatlarındaki uçurum yüzünden büyük sıkıntı yaşarken, küçükbaş hayvan sahipleri de agalaksi ile bir başka sıkıntı yaşıyor. Koyun ve keçilerde baş gösteren agalaksi yüzünden, sürü sahipleri ne yapacağını şaşırmış durumda.
            Agalaksi'nin Türkçe karşılığı ‘süt kesen'. Önceki durumlarına göre sütten kesilen hayvanlar yüzünden, sürü sahipleri adeta dert küpü olmuş. Bir üretici durumun ciddiyetini şöyle anlatıyor: 'Doğum yapan bir keçi, ertesi gün sütten kesiliyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.'
            Kayacık, Karaağaç bölgesinde yoğunluklu olarak yaşanan Süt kesen rahatsızlığının, belli bir sebebi bulunmuyor. Ancak mevsimin yeterli yağış almaması, tabiattaki ot ve çimen dengesinin bozulması, süt kesende en önemli etken olarak gözüküyor.
            Koyun ve keçi sürüsü sahipleri, hayvanlarını yaşatmak için çareyi hazır mamada bulmuş. Bu mecburiyet, onların daha çok masraf yapmasına yol açıyor. Üreticiler elimizde avucumuzda ne varsa hazır mamaya veriyoruz. Böyle ne kadar dayanabiliriz, devletin yardımına ihtiyacımız var diyor.
Reklam
Reklam
Bu haber 2959 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum