Gördes'ten Bereket Akacak

Akhisar-Gördes Sol Sahil Sulaması'nın %89'u bitirildi.

Reklam
Gördes'ten Bereket Akacak
01 Eylül 2018 - 15:17
Akhisar ve Gölmarmara ilçeleri ile Saruhanlı'nın 8 kırsal mahallesindeki toplam 148 bin 60 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak Akhisar - Gördes Sağ ve Sol Sahil Sulama Projeleri'ne 2019 yılı sezonundan itibaren aşamalı olarak su verileceği bildirildi. Her iki sulama projesinin devreye girmesiyle, üreticilerin her yıl yaklaşık 72 milyon 405 lira daha fazla gelir elde etmesinin öngörüldüğü belirtildi.
İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Gördes Barajı, Manisa'nın Akhisar Ovası'na da önümüzdeki yıldan itibaren tarımsal sulama amaçlı su vermeye başlayacak. Zeytiniyle ve üzümüyle ünlü Manisa'nın Akhisar, Gölmarmara ilçelerinin, gelecek yıl Gördes Barajı'nın suyu ile buluşacağını belirten Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, "50 bin 400 dekar tarım arazisini modern sulama ile tanıştıracak Akhisar-Gördes Sol Sahil Sulaması'nın yüzde 89'u bitirildi. Hedef yıl sonu itibari ile tüm araziyi modern sulama hazır hale getirebilmektir. 97 bin 660 dekar araziyi kapsayan Akhisar Gördes Sağ Sahil Sulaması'na ise 2019 sezonundan itibaren aşamalı olarak su verilmesi hedeflenmektedir" dedi.
SOL SAHİL SULAMASINDA HEDEF 2018
Akhisar-Gördes Sol Sahil Sulaması'nda 154 bin metrelik boru imalatının 132 bin metresinin yapıldığının altını çizen Aydın, "1077 sanat yapısından da 465'i tamamlandı. Proje kapsamında döşenen borular yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ile cam takviyeli plastik (CTP) borulardan oluşuyor. İstenen su basıncını yakalamak maksadıyla sisteme dahil edilen 3 bin 600 metreküp hacmindeki maslak yapısı inşaatı da bitirilirken; yapıda yer alan basınç kırıcı ve debi düzenleyici vanaların mekanik montajları yapıldı" diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK
50 bin 400 dekar verimli araziyi su ile buluşturacak proje ile bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanacağını belirten Aydın şöyle devam etti:
"Proje tamamlandığında üreticinin cebine dekar başına 492 lira daha fazla para girecek. Projenin ülke ekonomisine katkısı ise her yıl yaklaşık 26 milyon 845 lira olacaktır. Akhisar Gördes Sol Sahil Sulaması Projesi Akhisar'ın yanı sıra Gölmarmara ve Saruhanlı'nın 8 mahallesini de kapsamaktadır."
97 bin 660 dekar araziyi Gördes Barajı'nın suyu ile buluşturacak Akhisar-Gördes Sağ Sahil Sulama Projesi kapsamında ise 50 kilometresi CTP, 200 kilometre HDPE olmak üzere toplam 250 kilometrelik boru döşenenip, 80 kilometre de tahliye kanalı açılacağını belirten Aydın, "Toplulaştırma çalışmaları ile birlikte yürüyen çalışma kapsamında yılsonuna kadar 19 bin dekar arazinin sulamaya açılması ve projenin tamamlanan kısımlarına önümüzdeki yıldan itibaren aşama aşama su verilmesi hedeflenmektedir. Akhisar - Gördes Sağ Sahil Sulaması bitirildiğinde bölge çiftçisine yılda ortalama 45 milyon 560 bin lira ek gelir sağlanması hedeflenmektedir" dedi.
Reklam
Reklam
Bu haber 4394 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum