Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Gördes Ayvası Yeniden Gözde Oldu

Yerel Eylem Grubu Kıranköyde ayva üreticileriyle buluştu.

Reklam
Gördes Ayvası Yeniden Gözde Oldu
22 Aralık 2018 - 15:39
Reklam
Reklam
Gördes'in lezzetiyle dillere destan Ayvası yeniden gözde ürün oldu. Gördes Kalkınma ve Yerel Eylem Grubu Derneği Yerel Kalkınma Stratejisi hazırlıkları kapsamında Kıranköy Mahallesinde ayva üreticileri ziyaret edildi. Belediye Başkanı Muhammet Akyol'un başkanlığını yaptığı Gördes Kalkınma ve Yerel Eylem Grubu Derneği'ne bağlı kalkınma uzmanları Gördes'in her bir değeri üzerine istişare toplantıları düzenliyor. Ayva üreticileriyle gerçekleştirilen toplantıda; Gördes Ayvasının daha çok yaygınlaştırılması, ambalajlanması ve pazarlanması üzerine fikir alışverişlerinde bulunuldu. 
Gördes Ayvası ilgili değerlendirmelerde bulunan Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, 'Gördes'imizin yıllar önce en önemli tarım ürünlerinden birisiyken zaman içinde getirisi maliyetinin altında kalan, bu nedenle de üreticisi başka ürünlere yönelen Meşhur Gördes Ayvası; Gördes Belediyesi, Gördes Kaymakamlığı, Gördes Ziraat Odamız ve Gördes İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen çeşitli çalışmalarla yeniden gözde ürün oldu. Gördes Ayvasını canlandırmak ve gelecek nesillerimize aktarmak için üreticilerimize ayva fidanı dağıttık. Bu çerçevede ayva bahçeleri oluşturduk buralardan da ürünler almaya başladık. İlçemizdeki genç girişimciler Ayva'nın kolonya ve lokumunu ürettirdi. İnşallah şifa deposu Gördes Ayvası için coğrafi işaret çalışmalarımızı tamamlayacağız.  Ardından tekrar fidan desteklemeleriyle ayva ağacı sayısını daha çok artırmayı hedefliyoruz' diye konuştu.
Gördes Ayvası için dernekle birlikte gerçekleştireceğimiz projelerle büyük bir markalaşma atağı başlatmayı hedeflediklerini ifade eden Serkan Temel; " Kıranköy gibi bazı mahallelerimizde ayva bahçelerini yaygınlaştırmak istiyoruz. Daha sonra markalaşma başta olmak üzere, ambalajlama ve pazarlama ayaklarında da yapılacak küçük dokunuşlar, Gördes Ayvasının geçmişte olduğu gibi hak ettiği yeri tekrar almasını sağlayacak; çiftçilerimizin ve ilçemizin kalkınmasına vesile olacaktır " dedi. 
 5 yıl önce ilçede ayvanın kendisinin değil sadece adının olduğunu dile getiren Ziraaat Odası Başkanı Mehmet Koç şöyle konuştu: "Uğraşlar sonucunda ilçede meyve veren ayva ağacı varlığı 40 bine, ayva üretimi yapılan tarım alanı ise bin dönüme çıktı. Üreticilere oldukça yüksek sayılarda ayva fidanı dağıtıldı, üretim sürecine yönelik eğitim seminerleri verildi. Yıllık ortalama bin 200 tondan fazla ayvanın üretildiği Gördes'te bu yıl rekolte mevsimsel etkenlerden dolayı bin tona geriledi. Bu ayvayı bir odaya koyduğumuz zaman kokusu odanın içini doldurur. Bizim ayvamızın iriliği, kendisine has aroması çok farklıdır. Hedefimiz hem ayva bahçelerinde hem de üretimde yüzde yüz artış. Halen ayva diken üreticilerimiz var çünkü üretici bu yıl ayvasını dalında kilogramı 3 liradan sattı" dedi.  
Şifa deposu ayva sindirim sistemi için faydalıdır. Mide ve bağırsakları çalıştırır, hazmetmeyi kolaylaştırır ve ishali keser. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Safra salgısını arttırır. Damar sertliğini önler. Tansiyonu düşürür. Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen gargara boğaz iltihabına iyi gelir; ses kısılmasını ve öksürüğü önler. Çekirdeklerinden yapılan merhem, dudak çatlaklarında, egzamalarda kullanılır. Çiçeği baş ağrısını geçirir, kalbe, beyne iyi gelir. Ayva kozmetik sektörü  (parfüm, şampuan, krem vb. yapımında) başta olmak üzere; tekstil sektörü (kumaşların apresinde), gıda sektörü ve ilaç sektöründe de kullanılıyor.
Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 4388 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum